Fumatul va fi interzis, de joi, în cluburi, restaurante, baruri şi discoteci, în spitale şi şcoli, la locul de muncă, în taxiuri şi în orice loc public închis, dar şi în toate locurile de joacă pentru copii. Legea aduce amenzi pentru cei care îşi aprind ţigara în locurile publice, iar firmele riscă suspendarea activităţii sau închiderea dacă permit fumatul în spaţii închise.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea a avut mulţi contestatari atât în timpul dezbaterii în Parlament, cât şi după adoptarea ei. Dezbaterea acesteia a durat un an, iar după ce a fost adoptată în Parlament a trecut şi printr-o procedură de contestare la Curtea Constituţională până la promulgarea ei de către preşedintele Klaus Iohannis, în 29 ianuarie, şi publicarea în Monitorul Oficial, două zile mai târziu.

Fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă mai este interzis total în 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene.

Din 17 martie, fumătorii nu-şi mai pot aprinde ţigările în spaţiile publice închise, respective în "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

Nici fumătorii de ţigări electronice nu le mai pot folosi în spaţii publice închise, în condiţiile în care specialiştii spun că vaporii ţigării electronice sunt la fel de nocivi pentru nefumători ca şi fumul ţigării din tutun.

 

Unde este interzis fumatul

Fumatul este interzis, conform noilor prevederi legale, în spaţiile de la locul de muncă, în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber, în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri, în spitale şi clinici, în unităţile învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private.

De asemenea, de joi nu se mai poate fuma în institutiile publice centrale si locale, instituţii sau unităţi economice, de alimentaţie publică, de turism, comerciale, culturale sau sportive.

Este interzis fumatul şi în autogări, gări şi aeroporturi, de stat şi private.

Persoanele care aleg să meargă cu taxiul nu pot fuma în timpul cursei. La rândul său, taximetristul nu-şi poate aprinde ţigara în maşină, nici chiar dacă obţine acordul clientului.

De asemenea, de joi nu se poate fuma nici la locul de muncă, temporar sau permanent, dacă acesta are un acoperiş, plafon sau tavan şi cel puţin doi pereţi. Astfel, este interzis fumatul în halele industriale, în spaţiile de depozitare, în sălile de şedinţă, sălile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, birourile şi camerele utilizate de două sau mai multe persoane.

Produsele din tutun nu pot fi vândute în unităţile sanitare şi în cele de învăţământ, de stat şi private. De asemenea, este interzisă vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.

În toate instituţiile şi unităţile publice vor fi puse indicatoare cu “Fumatul interzis” şi cu simbolul internaţional, respective o ţigaretă barată de o linie transversal.

 

Celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă şi zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale – exceptate de la interdicţia fumatului

Fumatul este permis în continuare în celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.

De asemenea, fumatul este permis în camere special amenajate din zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale. Aceste camera trebuie însă să respecte mai multe condiţii: să servească exclusiv fumatului, să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor, să fie marcate la loc vizibil cu indicatoarele “Cameră pentru fumat”, “Loc pentru fumat”.

 

Amenzi pentru cei care fumează în locurile publice închise

Persoanele care nu respectă prevederile legii antifumat vor fi amendate cu sume între 100 lei şi 500 de lei.

Societăţile comerciale şi orice altă persoană juridică pot fi sancţionate dacă nu respectă noile prevederi care interzic fumatul în toate spaţiile publice închise, cu amendă de 5.000 lei, la prima abatere, iar la a doua abatere, cu amendă de 10.000 de lei şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea problemelor. La a treia abatere, unitatea va fi închisă şi va primi o amendă de 15.000 de lei.

Sesizările în cazul celor care fumează în spaţii publice închise se fac la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), şi la Poliţie, inclusiv la Poliţia Locală. Acestea sunt şi autorităţile care pot să dea amenzi.

De asemenea, sesizări se pot face la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, la Jandarmerie şi Poliţia de Frontieră.

 

Legea antifumat - criticată de fumători şi de unii parlamentari

Chiar dacă în Parlament au fost luate măsuri pentru a scoate fumul de ţigară din Casa Poporului, unii aleşi spun că legea care se aplică de joi este “o prostie” şi caută soluţii să facă unele modificări.

Deputatul PND Daniel Fenechiu a depus în Parlament, cu trei zile înainte de intrarea în vigoare a legii antifumat, un proiect de modificare a acesteia prin care vrea să fie definit mai clar spaţiul public închis, să se poată amenaja locuri speciale "destinate fumatului" şi să se înfiinţeze "cluburi pentru fumători".

"Legea este similară cu legea prohibiţiei din SUA şi eu vă spun că românii sunt extrem de inventivi şi vor găsi tot soiul de remedii la această lege. Dacă cineva îşi face o clădire rotundă şi permite fumatul în clădirea rotundă, pe reglementarea legii nu văd cum pot să-i amendez pe ăia. Că la o clădire rotundă nu vorbeşti de doi pereţi şi un tavan", suspine Daniel Fenechiu.

Şi liderul PSD, Liviu Dragnea, consideră că legea care interzice fumatul în spaţii publice este ”mult prea dură”, iar ”românii nu se vor lăsa de fumat de mâine", adăugând că nu crede în măsuri legislative care să oprească viciile.

Dragnea crede că românii a căror ”imaginaţie nu e combătută pe acest glob” vor găsi soluţii pentru a nu fi afectaţi de această lege.

Părerile celor care au cluburi, baruri sau restaurant sunt împărţite. Unii cred că vor pierde clienţi şi pregătesc amenajarea de terase în faţa localurilor, alţii spun că, până la urmă, lumea se va obişnui. Mai mult, cei care sunt de acord cu legea se arată încântaţi că şi angajaţii vor respira un aer mai curat la serviciu.

Şi reacţiile clienţilor sunt împărţite. Dacă părinţii se declară foarte încântaţi de schimbare, pentru că vor avea mai multe locuri unde pot ieşi la masă împreună cu cei mici, legea stârneşte multă vâlvă mai ales printre fumătorii tineri, de până în 25 de ani, majoritatea fiind indignaţi de această decizie.

Cel mai recent Eurobarometru arată că 28% dintre români fumau în primăvara anului trecut. Un nou studiu făcut public de IRES în februarie relevă însă că 79% susţin legea antifumat.

În rândul fumătorilor, aproape 40% consumă zilnic până la 10 ţigări, în timp ce o treime fumează aproape un pachet pe zi. Studiul mai arată că mai mult de jumătate dintre fumătorii României au acest viciu de mai bine de 16 ani. Patru din zece fumători spun că au încercat să se lase de fumat în ultimul an, în timp ce o cincime intenţionează să renunţe la ţigări în următoarea lună. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.