Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, transmite Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 61/1991, în sensul înăspririi sancţiunilor pentru faptele privind imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, pe pereţii clădirilor şi gardurilor, respectiv dezlipirea sau distrugerea afişelor şi reclamelor legal amplasate.

„a) cu amendă de la 100 lei la 500 lei, cele prevăzute la pct. 3), 4), 11), 141 ), 17), 18), 22), 33) şi 34);   f) cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, faptele prevăzute la pct. 14), 35) şi 36)”, conform legii promulgate.

De asemenea, „în cazul săvârşirii contravenţiei prevăzute la art. 2 pct. 14) se dispune sancţiunea complementară a obligării înlăturării de către contravenient a înscrierilor, însemnelor sau desenelor, cu redarea stării iniţiale a bunului scris, pictat, desenat sau deteriorat ori cu refacerea acestuia, după caz. Sancţiunea se execută în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care devine executorie”, mai indică sursa citată.

În cazul neîndeplinirii obligaţiei prevăzute la alin. (6¹), autoritatea administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia poate să reabiliteze din fonduri proprii bunurile afectate, având dreptul la acţiune în regres împotriva contravenientului.

Legea intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.