Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, prezentat de către Ion Oprişor, Consilier Prezidenţial - Departamentul Securităţii Naţionale, că Muzeul Militar Naţional are menirea de a păstra vii în memoria naţională victoriile şi jertfa militarilor români pe câmpul de luptă în cele două conflagraţii mondiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi sărbătorim cu multă emoţie împlinirea unui secol de la înfiinţarea Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, edificiu care oglindeşte faptele de arme ale ostaşilor noştri şi o parte esenţială a istoriei poporului român şi a devenirii României moderne. Instituţie reprezentativă a Armatei României, Muzeul Militar Naţional are menirea de a păstra vii în memoria naţională victoriile şi jertfa militarilor români pe câmpul de luptă în cele două conflagraţii mondiale, precum şi greutăţile vremii, pe care înaintaşii noştri le-au înfruntat pentru ca noi să putem trăi într-un stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, a spus preşedintele în mesaj.

Şeful statului a arătat că ”drumul care a precedat fondarea Muzeului a fost unul presărat cu hotărâre şi devotament”.

”Între 1914 şi 1923, de la propunerea unei secţii militare în cadrul Muzeului Naţional până la Înaltul Decret Nr. 6064 din 18 decembrie 1923 al Regelui Ferdinand I, acest parcurs ilustrează perseverenţa şi abnegaţia elitei vremii de a reflecta istoria militară a poporului român şi de a transmite mai departe urmaşilor eroismul şi valorile naţionale”, a mai spus preşedintele.

Klaus Iohannis a subliniat că ”înfiinţarea Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I” la începutul secolului al XX-lea face parte dintr-un amplu fenomen cultural şi istoric de recunoaştere şi apreciere a militarilor români de către elita politică şi societatea civilă”.

”Atunci au fost ridicate multe dintre edificiile culturale şi monumentele istorice care păstrează vie legătura dintre bravii noştri înaintaşi şi tinerele generaţii”, a spus şeful statului. Klaus Iohannis a salutat implicarea Băncii Naţionale a României în celebrarea acestui centenar.

”De-a lungul timpului, Banca Naţională a susţinut constant iniţiativele care evidenţiază tradiţiile şi valorile istorice şi culturale ale poporului român. Colaborarea dintre Muzeul Militar Naţional şi Banca Naţională a României ne aduce astăzi la vernisajul unei expoziţii dedicate aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea Muzeului şi ne face martori la lansarea unei noi emisiuni numismatice, o monedă de argint care va intra în patrimoniul numismatic naţional”, a ţinut să precizeze preşedintele

. Iohannis a felicitat ”în acest moment aniversar important, personalul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I” şi al Armatei României pentru eforturile de a păstra vie istoria militară a poporului român în conştiinţa naţională”.

”De asemenea, felicit Banca Naţională a României pentru implicarea în acest eveniment şi pentru perseverenţa cu care susţine şi promovează valorile şi tradiţiile naţionale”, a transmis preşedintele în mesaj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.