Zeci de percheziţii şi audieri au avut loc marţi la Sofia, în cadrul unei anchete deschise de Parchetul European (EPPO) cu privire la o posibilă fraudă în ceea ce priveşte sistemul Uniunii Europene de comercializare a certificatelor pentru emisii de gaze cu efect de seră (EU ETS), prejudiciul pentru bugetul UE şi cel naţional fiind de ordinul a milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 150 de poliţişti au fost implicaţi în percheziţiile efectuate în 11 oraşe bulgare, în cooperare cu Direcţia Generală pentru Combaterea Criminalităţii Organizate din Bulgaria (GDBOP) şi Agenţia de Stat pentru Securitate Naţională din Bulgaria (DANS). Au avut loc peste 40 de percheziţii şi au fost audiaţi mai mult de 70 de martori. Ofiţerii de investigaţie au confiscat telefoane mobile, laptopuri şi o documentaţie voluminoasă legată de anchetă. Activităţile de investigare sunt încă în curs de desfăşurare, precizează un comunicat al EPPO.

O societate privată responsabilă cu verificarea emisiilor de gaze cu efect de seră ale termocentralelor şi ale centrelor de termoficare din Bulgaria este investigată pentru că ar fi prezentat rapoarte falsificate autorităţilor naţionale competente.

Potrivit investigaţiei, din 2017 până în prezent, societatea a prezentat cu bună ştiinţă date şi documente false pentru rapoartele anuale privind emisiile de gaze cu efect de seră produse de termocentralele şi centrele de termoficare din Bulgaria, în scopul de a subdeclara producţia de emisii a acestora în cadrul EU ETS.

Pe baza dovezilor, se estimează că emisiile subevaluate prezentate autorităţilor naţionale au dus la pierderi de milioane de euro pentru bugetul UE şi pentru bugetele naţionale, sub formă de sume neplătite pentru emisiile de gaze cu efect de seră produse efectiv. În plus, emisiile subdeclarate au avut, de asemenea, un impact asupra calităţii aerului din Bulgaria.

EU ETS este una dintre principalele politici de atenuare a schimbărilor climatice ale UE şi este prima piaţă de tranzacţionare a emisiilor de carbon din lume. Scopul său este de a oferi un mecanism eficient de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În cadrul EU ETS, companiile trebuie să obţină certificate de emisii care să acopere emisiile de carbon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.