Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat miercuri cum vede faptul că România va trimite doar 10 procurori la Parchetul European, în condiţiile în care EPPO condus de Laura Codruţa Kovesi a solicitat între 20 şi 30 de procurori şi în contextul în care România este campioană la fraude cu fonduri europene în anul 2019, conform raportului OLAF, că va discuta cu ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu pentru a vedea cum s-a ajuns la această cifră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am auzit despre acest schimb de corespondenţă. Mă lămuresc în câteva zile cum stau lucrurile. Între timp am studiat un pic ce fac alţii. Foarte multe state europene pun la dispoziţie 2, 3, 4 sau 5 procurori. De exemplu, Germania pune la dispoziţie 11 procurori, cred că 10 din partea României nu sună aşa rău în acest tabel. O să am o discuţie cu ministrul Justiţiei cum s-a ajuns la această cifră, bănuiesc că a existat o discuţie şi cu parchetele, dar mă lămuresc şi revin cu un răspuns”, a afirmat Klaus Iohannis, miercuri într-o conferinţă de presă la Cotroceni, întrebat dacă este suficient numărul de procurori pe care România îl va trimite la Parchetul European. 

Ministerul Justiţiei a transmis, miercuri, precizări legate de procedura delegării procurorilor români la Parchetul European, arătând că aceasta este în curs de desfăşurare. Astfel, România a propus 10 procurori şi 20 de specialişti de suport (poliţişti, personal auxiliar), în urma consultărilor cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cu Direcţia Naţională Anticorupţie.

Un raport al Comisiei Europene prin Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă (OLAF) indică faptul că România este campioană la fraudarea fondurilor europene în anul 2019. 

OLAF a soluţionat în 2019 un număr de 100 dosare de fraudă cu fonduri europene la nivelul UE. Raportul indică faptul că România a fost vizată în mai mult de o zecime din aceste dosare şi anume în 11 investigaţii din cele 100. Totodată, 9 din cele 11 dosare au fost soluţionate cu recomandări din partea organismului european. Intalia se află pe locul al doilea, cu nouă investigaţii, urmată de Grecia, Polonia şi Bulgaria, fiecare cu şapte investigaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.