Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a constatat că, prin folosirea repetitivă a unei expresii jignitoare în sala de judecată, omul de afaceri Puiu Popoviciu a afectat reputaţia profesională a procurorului de şedinţă. Potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, Popoviciu i s-a adresat magistratului, în prezenţa mai multor persoane, cu expresia "nu ţi-e ruşine”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Plenul CSM a apreciat că expresia jignitoare adresată în mod repetat procurorului DNA Daniela Băloi, de către inculpatul Gabriel Aurel Popoviciu, în sala de judecată a Curţii de Apel Bucureşti, la 12 mai, a afectat reputaţia profesională a magistratului.

Reacţia Consiliului vine după ce Daniela Băloi a cerut, pe 7 iunie, să-i fie apărată reputaţia. Potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, "în timp ce se efectua evacuarea sălii de judecată, profitând de faptul că procurorul de şedinţă Băloi Daniela se afla încă în sală, inculpatul (…) i-a adresat doamnei procuror, în mod repetat, expresia jignitoare  «nu ţi-e ruşine», făcând referire la modul în care aceasta şi-a desfăşurat activitatea specifică".

Omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat, pe 23 iunie, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la nouă ani de închisoare cu executare în dosarul "Ferma Băneasa", decizia nefiind definitivă.

Dosarul “Ferma Băneasa” se judecă din decembrie 2012 la Curtea de Apel Bucureşti. Omul de afaceri Gabriel Popoviciu şi foştii şefi de la DIPI şi DGA Cornel Şerban şi Petru Pitcovici au fost trimişi atunci în judecată, alături de alte opt persoane, pentru fapte de corupţie în legătură cu tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti.

Procurorii au stabilit că prin aceste fapte s-a produs statului un prejudiciu de 335.387.260 de lei, iar dauna produsă USAMV Bucureşti se ridică la suma de 619.472.218 lei.

Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2000 - 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Popoviciu, "în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale", a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.

"În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale", au scris procurorii în rechizitoriu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.