Curtea Constituţională a admis joi excepţia de neconstituţionalitate în legătură cu prevederea din Codul de procedură civilă potrivit căreia „Contestaţia se soluţionează de către completul învestit cu judecarea cauzei de îndată sau în termen de cel mult 5 zile, fără citarea părţilor”. Astfel, CCR argumentează că judecarea de către acelaşi complet a contestaţiei privind tergiversarea procesului contravine dreptului la un proces echitabil. De asemenea, evaluarea cererii privind tergiversarea procesului fa fi făcută, în primă şi ultimă instanţă, de către instanţa ierarhic superioară, mai susţine instituţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Curtea a discutat joi excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art.524 numit „Forma contestaţiei. Procedura înaintea instanţei care judecă procesul”, alin.(3) din Codul de procedură civilă, care au următorul cuprins: „Contestaţia se soluţionează de către completul învestit cu judecarea cauzei de îndată sau în termen de cel mult 5 zile, fără citarea părţilor”.
 
În urma deliberărilor, Curtea, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile respective sunt neconstituţionale, arată CCR într-un comunicat de presă remis joi News.ro.
 
Curtea a constatat că „textul legal criticat încalcă dispoziţiile art.21 alin.(3) şi art.124 alin.(2) din Constituţie, precum şi ale art.6 par.1 din Convenţia pentru
apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. În acest sens, Curtea a stabilit că judecarea contestaţiei privind tergiversarea procesului de către acelaşi complet care soluţionează fondul cauzei contravine dreptului la un proces echitabil, în componenta imparţialităţii obiective, astfel că evaluarea cererii privind tergiversarea procesului se va realiza, în primă şi ultimă instanţă, de către instanţa ierarhic superioară”, conform sursei citate.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.