Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 Alexandru Dimitriu anunţat, luni, că pe 13 decembrie va fi primul termen de judecată în acţiunea în care vrea să oblige Guvernul să organizeze alegeri pentru desemnarea unui nou primar în sector.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Este oficial. Avem primul termen de judecată pe 13 decembrie în acţiunea prin care vrem să obligăm Guvernul să organizeze alegeri la Sectorul 5. Dosarul este înregistrat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti sub nr. 6682/2/2022”, a scris Alexandru Dimitriu, luni pe Facebook.
 
El explică şi motivele invocate de către USR în dosarul respectiv.
 
„În dosar, Guvernul, Ministerul Afacerilor Interne şi Autoritatea Electorală Permanentă au depus apărările prin care afirmă, fără fundament mai multe aberaţii:
 
- Instanţele de judecată nu pot să verifice dacă Guvernul îşi respectă sau nu obligaţia de a organiza alegeri; Dar Constituţia, în art. 52, spune contrariul: «Persoana vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim, de o autoritate publică, printr-un act administrativ sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri, e ste îndreptăţită să obţină recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului şi repararea pagubei». Totodată art. 18 din Legea 554/2004 stabileşte în mod expres faptul că instanţa de judecată poate «să oblige autoritatea publică (în cazul nostru Guvernul) să emită un act administrativ»
 
- Doar Guvernul poate considera dacă este sau nu oportun să organizeze alegeri. Pentru Guvernul României respectarea legii nu e obligatorie, ci tine de oportunitate. 
 
- Termenul imperativ de 90 de zile în care trebuiau organizate alegeri, conform legii, poate să nu fie respectat de Guvern, fiind o recomandare.
 
- Ministerul Afacerilor Interne recunoaşte cu subiect şi predicat că Guvernul tergiversează organizarea alegerilor. «Astfel, reclamantul, nu arată care este interesul propriu, particular vătămat, motivele invocate având caracter pur general, principial, fără a arăta în ce măsură drepturile sale de locuitor al Sectorului 5 Bucureşti au fost vătămate prin tergiversarea alegerilor de către pârâţi». În schimb, MAI afirmă că instanţa de judecată nu poate obliga Guvernul să organizeze alegerile la Sectorul 5, ci poate să dea sancţiuni.
 
- Noi cetăţenii Sectorului 5 nu avem niciun interes să nu alegem primarul pentru că acum e condus sectorul de un viceprimar”, mai arată Dimitriu.
 
Acesta a adăugat că guvernarea PSD şi PNL îşi bate joc de cetăţeni.
 
„Nu mai avem dreptul să votăm şi, mai nou, nu mai avem dreptul nici să ne adresăm instanţelor de judecată. Pentru aceste două partide legea este opţională. Cu siguranţă Curtea de Apel Bucureşti va sancţiona aceste inepţii juridice”, a conchis Alexandru Dimitriu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.