Judecătorul CCR Daniel Morar renunţă la premiul primit în 2011 de la GDS argumentând că decizia de a acorda premiul G.D.S. pe anul 2018 procurorului general Augustin Lazăr l-a determinat să reflecteze asupra semnificaţiei acestui premiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Decizia dvs. de a acorda premiul G.D.S. pe anul 2018 domnului procuror general Augustin Lazăr m-a determinat să reflectez asupra semnificaţiei acestui premiu, acordat şi subsemnatului în anul 2011", afirmă Morar în scrisoarea deschisă.

El spune că, atunci când G.D.S. i-a acordat premiul în anul 2011, pentru „modul în care, în pofida presiunilor politice, a asigurat eficienţa, independenţa şi imparţialitatea anchetelor de corupţie şi fraudă în dosare cu politicieni şi alţi funcţionari publici”, a apreciat acest gest nu atât ca o recunoaştere a meritelor şi a realizărilor sale profesionale, în calitate de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cât, mai ales, ca o acceptare a faptului că este format în spiritul valorilor civice pe care organizaţia le promova. 

"Tocmai de aceea, în contextul dezvăluirilor recente ivite în spaţiul public cu privire la activitatea domnului Augustin Lazăr ca procuror în perioada regimului comunist, surprinderea mea a fost cât se poate de mare atunci când am aflat că premiul G.D.S. pe anul 2018 a fost acordat acestuia, în pofida faptului că activitatea dânsului a presupus volens nolens, prin actele întocmite în dosarul disidentului anticomunist Iulius Filip, cauţionarea regimului represiv. Din câte ne dăm seama, domnul Augustin Lazăr nu a fost un torţionar, însă nu este nici un inocent", scrie fostul şef DNA. 

"Constatăm, de asemenea, că societatea românească postcomunistă nu a generat o dezbatere serioasă cu privire la rolul magistraturii în perioada 1945-1989 care să fi evidenţiat măcar o ”culpă istorică” a judecătorilor şi procurorilor. Aceasta însă nu face legitimă dorinţa unui procuror, care a cauţionat într-un fel sau altul un regim represiv, de a ocupa cea mai înaltă magistratură în cadrul Ministerului Public, aceea de procuror general într-o societate democratică în care, în plus, comunismul, ca regim politic, a fost condamnat. În condiţiile în care domnul Augustin Lazăr a păstrat tăcerea cu privire la aceste aspecte ale carierei sale, măcar în momentul în care ele au apărut în spaţiul public ar fi trebuit să-şi prezinte demisia. Nu a înţeles să o facă, dar nu aceasta este vina dvs. ”Vina” dvs este că, în aceste condiţii, după tot ce ştim/ştiţi acum şi în pofida valorilor pe care le-aţi promovat de-a lungul anilor, înţelegeţi să îi acordaţi premiul G.D.S. Astfel, în opinia mea, premiul dvs încetează să mai recompenseze o persoană care promovează valorile unei societăţi democratice şi ale statului de drept", argumeneză Daniel Morar.


"Rostul acestei scrisori nu este acela de a critica alegerea dvs., ci doar de a-mi justifica decizia de renunţare la premiul G.D.S. pe care mi l-aţi acordat în anul 2011", precizează el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.