Mai mulţi jandarmi şi poliţişti s-au prezentat, vineri după-amiază, în localitatea Dioşti, la locuinţa familiei Melencu, pentru a o duce pe mama Luizei la DIICOT, în vederea prelevării de noi probe biologice. Femeia a refuzat să meargă, iar bunicul fetei a ameninţat că îşi dă foc de două ori, el fiind oprit de fiecare dată de jandarmi. Pentru că i s-a făcut rău, mama Luizei Melencu a chemat ambulanţa, iar după mai multe ore de la sosirea jandarmilor, aceasta a fost transportată la spitalul din Craiova, la fel ca bunicul fetei. Poliţia Română a anunţat, ulterior, că mama Luizei nu a putut fi dusă la DIICOT pentru prelevarea de probe biologice, întrucât medicii au stabilit că starea sa fizică şi psihică nu permite acest lucru. Poliţiştii de la faţa locului au consemnat acest lucru în procesul verbal. Şeful DIICOT, procurorul Felix Bănilă, a declarat, referitor la intervenţia jandarmilor la locuinţa familiei Melencu, că ”nimeni nu este îndreptăţit să invoce lipsa de încredere pentru a nu se supune executării unei autorizaţii a unui judecător”. În plus, Bănilă susţine că acţiunea din localitatea Dioşti nu a fost ”un exerciţiu de forţă excesivă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Procurorul şef al DIICOT: Nimeni nu cred că este îndreptăţit să invoce lipsa de încredere pentru a nu se supune executării unei autorizaţii a unui judecător

UPDATE - Mama Luizei Melencu nu a putut fi dusă la DIICOT pentru prelevarea de probe

”Referitor la punerea în aplicare a mandatului de aducere pe numele doamnei Melencu, vă comunicăm că, în urma concluziilor medicale preliminare, politiştii din cadrul IPJ Dolj au întocmit un proces verbal în care s-a consemnat faptul că mandatul nu poate fi pus în executare, conform art. 266 al 3 CPP”, a transmis Poliţia Română vineri seară.

Oficiali din cadrul Spitalului Clinic din Craiova, acolo unde se află, vineri seară, Monica Melencu şi tatăl acesteia au declarat că cei doi sunt “epuizaţi fizic şi psihic”, iar probleme lor de sănătate sunt cauzate de stres.

În plus, medicii susţin că starea de sănătate a bunicului Luizei Melencu s-ar putea agrava, sub aspect pulmonar, având în vedere că acesta a inhalat vapori de benzină atunci când a încercat să îşi dea foc, iar hainele încă miros a carburant.

Jandarmii s-au prezentat vineri la locuinţa familiei Melencu cu un mandat de aducere la DIICOT

Jandarmi şi poliţişti au încercat, vineri după-amaiză, să o conducă pe Monica Melencu, mama Luizei Melencu, la sediul DIICOT, unde femeia a fost citată pentru a da declaraţii şi pentru a i se preleva noi probe biologice.

Autorităţile s-au prezentat la locuinţa familiei după ce Monica Melencu a refuzat să se prezinte la DIICOT, unde a fost citată, şi după ce instanţa de judecată a emis un mandat de aducere.

Mama Luizei Melencu refuză însă să părăsească locuinţa, iar familia femeii a chemat ambulanţa, după ce acesteia i s-a făcut rău.

La un moment dat, bunicul tinerei dispărute a ameninţat că se va autoincendia, moment în care jandarmii au intervenit şi l-au convins să renunţe la gest.

"Pentru ce să mergem să dăm declaraţii? Eu nu sunt sigur că vom ajunge în cuşca cu lei, acolo şi ne vom rezuma numai la atât! (...) Se poartă cu mănuşi cu Dincă, cu hoţii, cu infractorii”, a afirmat bunicul tinerei.

Rudele Luizei susţin că nu mai au încredere în autorităţi, după ce timp de cinci luni au primit foarte puţine date despre ea, şi declară că au convingerea că fata este încă în viaţă.

Poliţia Română a anunţat că mandatul de aducere pe care îl pun în executare poliţiştii din Dolj este eliberat de Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală, şi că poliţiştii şi jandarmii acţionează în baza art 266 CPP.

Autorităţile judiciare din România au trimis către SUA probe de material genetic care vor fi analizate prin extragerea ADN-ului mitocondrial,  metodă pe care Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" nu este omologat să o realizeze, a anunţat, miercuri, procurorul şef al DIICOT Felix Bănilă.

"Nu este vorba despre o lipsă de încredere în Institutul nostru, ci pur şi simplu este vorba de faptul că o procedură de acreditare a unei noi metode este de durată, iar cooperarea dintre noi şi autorităţile din Statele Unite ale Americii permite o astfel de cooperare", a spus procurorul şef al DIICOT.

Acesta a explicat totodată că, în ceea ce priveşte realizarea unui profil psihologic al lui Gheorghe Dincă de către un specialist american, "este vorba despre solicitarea unei opinii secundare pentru a ne forma convingerea cu privire la sinceritatea inculpatului”.

Felix Bănilă a anunţat că mama Luizei Melencu, Monica Melencu, a fost invitată să meargă joi la sediul DIICOT pentru a spune dacă este sau nu de acord cu recoltarea de probe biologice.
Anterior, DIICOT a precizat că a cerut ajutorul specialiştilor FBI pentru a face o expertiză genetică în cazul victimei majore a lui Gheorghe Dincă, prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial şi cromozomial), motivând că analiza genetică de tip mitocondrial nu poate fi făcută în România. Totodată, ei au solicitat sprijinul FBI pentru stabilirea profilului psihologic /comportamental al lui Gheorghe Dincă. "Precizăm faptul că în cauză nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetăţean american în activităţile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a F.B.I. în materia analizelor şi expertizelor în cauze de acest gen", a arătat DIICOT.

"Prin ordonanţa din data de 20.09.2019, procurorii DIICOT - Structura Centrală au dispus efectuarea unei cereri de asistenţă judiciară în materie penală cu autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii, respectiv Biroul Federal de Investigaţii (F.B.I.), având drept obiect efectuarea unei expertize genetice prin care să se stabilească profilul genetic (ADN mitocondrial şi cromozomial) al victimei majore, analiza genetică de tip mitocondrial neputând fi efectuată pe teritoriul României de către niciun laborator autorizat, la Institutul Naţional de  Medicină Legală „Mina Minovici” efectuându-se doar analiza genetică de tip cromozomial", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de DIICOT.

În acest sens, a arătat sursa citată, au fost puse la dispoziţia Biroului Federal de Investigaţii fragmentele osoase care urmează a fi supuse analizei.

DIICOT a anunţat că, prin aceeaşi comisie rogatorie, s-a solicitat asistenţa specialiştilor din cadrul F.B.I. în vederea stabilirii profilului psihologic/comportamental al inculpatului Gheorghe Dincă.

"Precizăm faptul că în cauză nu există date sau indicii care să conducă la ipoteza implicării în vreun fel a vreunui cetăţean american în activităţile ce formează obiectul dosarului de urmărire penală, iar efectuarea unei comisii rogatorii cu Statele Unite ale Americii este motivată exclusiv de înalta specializare a F.B.I. în materia analizelor şi expertizelor în cauze de acest gen", a arătat DIICOT.

De asemenea, instituţia a precizat că activităţile procedurale care privesc partea civilă Monica Georgeta Melencu se află în conexitate cu activităţile anterior menţionate.

DIICOT a mai spus că mama Luizei Melencu a fost citată pentru 26 septembrie în vederea punerii în executare a autorizării emise luni de Tribunalul Bucureşti.

Procurorii DIICOT au obţinut o autorizare de la un judecător de la Tribunalul Bucureşti pentru a preleva probe biologice de la mama Luizei Melencu, pentru efectuarea unei noi expertize judiciare genetice. Această autorizare a fost cerută întrucât, luni, mama fetei a refuzat, la sfatul avocatului, prelevarea de probe biologice. DIICOT preciza că administrarea acestor probe este indispensabilă stabilirii identităţii victimei în vederea deplinei lămuriri a cauzei şi bunei desfăşurări a urmăririi penale.

"La data de 23.09.2019, ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, în baza ordonanţei de delegare emisă de către procurorii DIICOT – Structura Centrală, s-au prezentat la domiciliul părţii civile Melencu Monica Georgeta în scopul prelevării de probe biologice, necesare aflării adevărului în cauză şi efectuării unei noi expertize judiciare genetice. S-a solicitat consimţământul părţii civile Melencu Monica Georgeta care, după consultarea cu apărătorul ales, a refuzat prelevarea de probe", se arăta într-un comunicat de presă transmis, marţi, de DIICOT.

Conform sursei citate, în aceste condiţii, în baza art.190 al.2 şi 4 C.p.p., s-a solicitat şi s-a obţinut de la Tribunalul Bucureşti autorizarea judecătorului în vederea prelevării de probe biologice de la Monica Georgeta Melencu, mama victimei majore.

"Precizăm că administrarea acestor probe este indispensabilă stabilirii identităţii victimei în vederea deplinei lămuriri a cauzei şi bunei desfăşurări a urmăririi penale", mai scria în comunicat.

Săptămâna trecută, legiştii au trimis la DIICOT raportul final privind expertiza antropologică a fragmentelor osoase descoperite la liziera unei păduri din Caracal, unde Gheorghe Dincă susţine că a aruncat rămăşiţele Luizei Melencu, şi au precizat că acestea aparţinând unei fete de 15-19 ani. Specialiştii menţionau că este vorba despre o altă persoană decât Alexandra Măceşanu. În plus, Institutul Naţional de Medicină Legală a transmis că restul fragmentelor osoase din gospodăria inculpatului provin de la animale.

”La data de 18.09.2019, Institutul Naţional de Medicină Legală Mina Minovici a transmis DIICOT – Structura Centrală raportul final de expertiză medico-legală antropologică asupra fragmentelor osoase găsite cu ocazia conducerii în teren a inculpatului Dincă Gheorghe la data de 05.08.2019, în zona de lizieră de pădure amplasată pe terenul staţiunii de cercetare şi dezvoltare agricolă Caracal ca fiind locul unde a aruncat mai multe fragmente osoase ce au fost identificate şi ridicate”, a transmis, miercurea trecută, DIICOT.

Raportul arăta că fragmentele osoase şi fragmentele dentare expertizate provin de la scheletul unei singure persoane de sex feminin la care se estimează vârsta biologică la momentul decesului de circa 15-19 ani.

”Resturile scheletale şi dentare identificate în liziera pădurii staţiunii agricole Caracal provin de la o altă persoană decât cea descoperită la data de 26.07.2019. De asemenea, la aceeaşi dată, Institutul Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” a transmis DIICOT – Structura Centrală raportul final de expertiză medico-legală antropologică asupra fragmentelor osoase descoperite în toate perimetrele cercetate în locuinţa inculpatului şi a excavaţiilor efectuate în incinta imobilului, în perioada 12.08.2019 - 28.08.2019. Din concluziile acestui raport rezultă faptul că întregul material osos examinat este de origine animală”, a mai transmis DIICOT.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.