Jandarmeria Română a anunţat, marţi, că au fost date 650 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 400.000 de lei, în urma protestelor desfăşurate în 70 de localităţi din ţară. La Galaţi, şase jandarmi au fost răniţi după ce au fost loviţi cu pietre, sticle şi petarde, un incident similar având loc la Drobeta Turnu Severin, în timp ce la Brăila protestatarii au încercat să distrugă un indicator rutier.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Jandarmeria Română a asigurat măsurile de ordine şi siguranţă a participanţilor la protestele care au avut loc ieri, în 70 de localităţi. Permanent, pe timpul desfăşurării acestor manifestaţii, echipele de dialog ale Jandarmeriei au adus la cunoştinţa participanţilor prevederile legale în vigoare, precum şi consecinţele legale ale nerespectării acestora", au transmis, marţi, reprezentanţii Jandarmeriei Române.
 
Până în prezent, au fost aplicate organizatorilor şi participanţilor 650 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 400.000 de lei, în principal, pentru nedeclararea manifestaţiilor, desfăşurarea acestora în intervalul de timp în care normele legale prevăd restricţionarea circulaţiei şi permit deplasarea în afara locuinţei pentru motive strict reglementate, precum şi pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară.
 
În 38 dintre cele 70 de localităţi în care au avut loc manifestaţii publice, s-a depăşit numărul maxim de participanţi prevăzut de lege, respectiv 100 de persoane. 
 
În Bucureşti, pe timpul protestelor, au fost înregistrate agresiuni asupra forţelor de ordine prin folosirea de materiale pirotehnice, elemente de mobilier stradal, sticle, bucăţi de asfalt şi pietre. Ca urmare, au fost răniţi 12 jandarmi şi avariate 6 autospeciale. În urma intervenţiei pentru restabilirea ordinii publice, 188 de persoane au fost duse la sediile de poliţie, unde se desfăşoară cercetări pentru ultraj, distrugere, tulburarea ordinii si liniştii publice, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, furt calificat şi port fără drept de obiecte periculoase.
 
De asemenea, la protestele din Drobeta Turnu Severin şi Galaţi au fost înregistrate incidente în care manifestanţii au agresat forţele de ordine, iar la Brăila au încercat distrugerea unui indicator rutier. "Şi în aceste situaţii, reacţia jandarmilor a fost fermă, iar cei implicaţi au fost conduşi la sediile unităţilor de poliţie pentru continuarea şi stabilirea participaţiei fiecăruia şi tragerii la răspundere", a transmis Jandarmeria Română.
 
Potrivit Jandarmeriei Galaţi, au fost date 48 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 72.000 de lei.
 
"La protestul ce a avut loc ieri, în municipiul Galaţi au fost extrase din mulţime 5 persoane care au fost conduse la autospecialele jandarmeriei unde au fost sancţionate contravenţional pentru proferarea de injurii şi ameninţări cu acte de violenţă, nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, circulaţia pietonală în intervale orare interzise sau restrânse", a arătat Jandarmeria Galaţi.
 
Conform sursei citate, la protestul de luni seară, 6 jandarmi au fost loviţi cu pietre, sticle şi petarde în tibie şi în umăr, ei neavând nevoie de îngriji de specialitate sau de internare.
 
În acest moment nu sunt persoane reţinute, dar printre cei amendaţi sunt şi patru minori.
 
La rândul său, Jandarmeria Mehedinţi a arătat că protestul din municipiul Drobeta Turnu Severin nu a avut un organizator local, participanţii  adunându-se în Piaţa Drapelului, începând cu ora 17.00,  unde au rămas până în jurul orei 19.30, după care au pornit într-un marş pe străzile municipiului.
 
"(...) în jurul orei 23.00, doi protestatari au exercitat acte de agresiune împotriva jandarmilor, împiedicându-i să-şi exercite atribuţiile de serviciu, instigând ceilalţi participanţi să nu respecte recomandările forţelor de ordine. Jandarmii au acţionat pentru stabilirea identităţii celor două persoane, fiind necesară folosirea forţei pentru conducerea acestora la sediul Poliţiei în vederea dispunerii măsurilor legale. Cele două persoane au fost sancţionate contravenţional cu amendă în valoare de 3.000 lei, conform prevederilor Legii nr.61/1991 republicată pentru împiedicarea sub orice formă a organelor însărcinate cu menţinerea ordinii publice de a-şi îndeplini obligaţiile de serviciu privind legitimarea  sau conducerea unei persoane la sediul Poliţiei ori a altui organ de stat sau de a lua măsurile necesare pentru menţinerea ori restabilirea ordinii publice", a menţionat Jandarmeria Mehedinţi.
 
În urma acestui protest s-au aplicat 17 sancţiuni contravenţionale în valoare de 14.200 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii 60/1990 şi Legii 55/2020.
 
"Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituţia României şi Jandarmeria Română va asigura măsurile de ordine, astfel încât toate protestele să se desfăşoare în deplină siguranţă şi va interveni ferm pentru a opri toate manifestările care tulbură  ordinea publică. În continuare, vom analiza imaginile operative pentru identificarea şi sancţionarea tuturor persoanelor care au încălcat legea", au precizat reprezentanţii Jandarmeriei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.