Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, precizează că nu este în competenţa Executivului să stabilească valoarea de plafonare a tarifelor RCA şi este inadmisibil să i se solicite Guvernului acest lucru. ”Această chestiune trebuie clarificată de ASF”, susţine Iolu, precizând că stabilirea preţurilor, cerere formulată joi în petiţia adresată Guvernului, nu este în atribuţiile Executivului ci a Autorităţii de Supraveghere Financiară, ”care are cadrul legal să intervină”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Iolu a declarat că problema RCA trenează de multă vreme, ”din cauza incapacităţii instituţiilor responsabile de a gestiona această situaţie”.
 
El a menţionat că, după consultări cu transportatorii, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Consiliul Concurenţei, Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţa de urgenţă  tocmai pentru a crea cadrul juridic care să permită rezolvarea acestor probleme. 
 
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că ordonanţa reflectă solicitările transportatorilor, respectând legea şi rolul tuturor instituţiilor implicate.
 
”Nu este în competenţa Guvernului să stabilească valoarea de plafonare a tarifelor RCA şi este inadmisibil să i se solicite guvernului acest lucru. Această chestiune trebuie clarificată de ASF”, a mai declarat Iolu.
 
El a subliniat că ”Guvernul nu se poate substitui instituţiilor care trebuie sa-şi asume responsabilitatea rezolvării disensiunilor dintre asiguratori şi transportatori”.
 
”Stabilirea preţurilor, cerere formulată azi în petiţia adresată Guvernului, nu este în atribuţiile Executivului ci a Autorităţii de Supraveghere Financiară care are cadrul legal să intervină”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Executivului.
 

Circa 3.000 de persoane participă la mitingul organizat de patru patronate ale transportatorilor rutieri în Piaţa Victoriei, la care s-au asociat şi taximetrişti, în piaţă fiind aduse aproximativ 70 de camioane. Participanţii la miting scandează împortriva Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a preşedintelui instituţiei, Mişu Negriţoiu, considerat răspunzător de scumpirea acelerată a poliţelor RCA.

Protestul, care are loc în Piaţa Victoriei, a început la ora 9.00 şi este programat să se termine la ora 15.00.

Protestatarii au depus o petiţie la Guvern.

Potrivit OUG aprobată de Guvern şi publicată miercuri seară, "în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ASF va stabili tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societăţile de asigurare RCA".

"Transportatorii rutieri consideră inadmisibil ca Guvernul să dispună ca ASF să stabilească tarifele RCA maxime pentru perioada de plafonare, dupã ce criza RCA a fost provocatã chiar de ASF. (...) Potrivit art. 34 din OUG publicată în 14.09.2016, tariful maxim se stabileşte de ASF fãrã nicio ghidare sau restricţie prin Ordonanţa de urgenţă", consideră UNTRR, într-un comunicat transmis joi dimineaţă.

Patronatele transportatorilor care participă la protest susţin că tariful de 4.907 lei reprezintă dauna medie, de 18.500 lei, la care se adaugă frecvenţa daunei de 15,6%.

"Rezultă o primă medie tehnică de 2.886 lei, la care se adună cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele şi cheltuielile asigurătorilor sunt acoperite", menţionează transportatorii.

Transportatorii cer şi demisia preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, considerat responsabil de creşterea semnificativă a tarifelor RCA în ultimul an.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.