Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia repatrierii reginei-mamă Elena, gest pe care-l cataloghează ”un act de dreptate istorică, un gest de recuperare identitară şi de patriotism civic”. ”Regina-Mamă Elena reprezintă un puternic simbol de demnitate, onoare şi curaj”, a transmis preşedintele, care cere ca moştenirea reginei-mamă să fie cinstită şi onorată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, apreciază demersul Casei Regale de a repatria osemintele Reginei-Mamă Elena a României (1896-1982) ca fiind un act de dreptate istorică, un gest de recuperare identitară şi de patriotism civic. Preşedintele Klaus Iohannis consideră că organizarea acestui eveniment naţional arată că poporul român îşi respectă istoria şi pe cei care au contribuit la devenirea României de astăzi”, se arată în mesajul transmis de preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta afirmă că ”regina-mamă Elena reprezintă un puternic simbol de demnitate, onoare şi curaj şi un reper deosebit de conduită morală în întunecatul secol XX”.

”După 71 de ani, ea se întoarce acasă, în pământurile Patriei pe care a iubit-o şi apărat-o în vremuri de restrişte, unde se va odihni la loc de cinste, în panteonul Regilor şi Reginelor României. Aducerea acasă, lângă fiul ei, Regele Mihai I, este nu doar un act de dreptate istorică şi demnitate, ci un demers necesar pentru recuperarea şi întregirea valorilor României contemporane”, a mai transmis şeful statului.

Acesta a firmă că, în perioade tulburi şi crude pe care le-a traversat ţara noastră, ”regina-mamă a dat dovadă de tărie de caracter şi claritate morală”.

”În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, regina-mamă s-a implicat cu hotărâre pentru salvarea evreilor şi romilor persecutaţi, suferinzi şi chinuiţi. Pentru rolul său direct şi abnegaţia cu care i-a ocrotit pe cei asupriţi, Regina-Mamă Elena a primit postum titlul de «Drept între popoare». Perioadele exilului pe care le-a traversat nu au reuşit să o îndepărteze sufleteşte de România, rămânând alături de fiul ei, Regele Mihai I, şi de poporul român. Alături de Mihai I, Regina-Mamă Elena s-a opus atât abuzurilor regimului de inspiraţie fascistă, cât şi celui de inspiraţie sovietică  şi a susţinut ferm principiile democraţiei autentice. Martoră a unor vremuri frământate, Regina a rămas fidelă valorilor europene înrădăcinate puternic astăzi în societatea românească, condusă de credinţa că eforturile de a se opune acţiunilor extremiste şi iraţionale nu vor fi în zadar”, a mai spus preşedintele Iohannis.

În încheiere, şeful statului cere ca ”societatea românească să aibă grijă ca moştenirea reginei-mamă Elena, simbol al României europene, să nu se piardă, să fie cinstită şi onorată cum se cuvine, prezervată şi transmisă generaţiilor viitoare, mai ales de acum înainte, când Regina a revenit acasă”.

Regina-mamă Elena a României va fi reînhumată alături de fiul ei, regele Mihai I, la Curtea de Argeş iar sicriul ajunge în ţară la ora 11.00, iar sâmbătă, de la ora 12.00, va fi oficiată slujba de înmormântare în Catedrala Istorică de la Curtea de Argeş. Avionul militar "Spartan", aparţinând Forţelor Aeriene Române, care aduce sicriul cu osemintele reginei-mamă Elena a decolat de pe Aeroportul Geneva.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.