Preşedintele Klaus Iohannis declară că nu este de acord cu afirmaţia Avocatului Poporului care susţine că elevii pierd doi ani de educaţie din cauză că nu fac şcoală faţă în faţă. „Recomandările sunt să meargă elevii la şcoală atunci cât pot fi asigurate măsurile care îi ţin în siguranţă. Deci atunci când este posibil să meargă în condiţii de siguranţă. În condiţiile în care la noi în ţară rata de infectare este foarte mare, aceste condiţii nu pot fi nici create, nici garantate şi pentru a proteja şi copiii şi familiile lor ,din păcate este necesar să se facă învăţământ online”, afirmă Iohannis

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat duminică, dacă este de acord cu opinia Avocatului Poporului riscul de a avea ”o generaţie pierdută” din punct de vedere al educaţiei, ca urmare a faptului că elevii fac cursuri online şi nu faţă în faţă, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns că nu este de acord cu această idee. Şeful statului susţine că trebuie puse în context recomandările Organizaţiei Modale a Sănătăţii privind organizarea cursurilor în şcoli acolo unde elevii sunt în condiţii de siguranţă în ceea ce priveşte riscul de infectare.
”Cert este că elevii şi părinţii pierd mult prin faptul că nu se pot desfăşura orele fizic, la clasă. Însă  aceste recomandări trebuie citite până la capăt. Sigur, recomandările sunt să meargă elevii la şcoală atunci cât pot fi asigurate măsurile care îi ţin în siguranţă. Deci atunci când este posibil să meargă în condiţii de siguranţă. În condiţiile în care la noi în ţară rata de infectare este foarte mare, aceste condiţii nu pot fi nici create, nici garantate şi pentru a proteja şi copiii, şi familiile lor, din păcate este necesar să se facă învăţământ online. Cu cât mai bine respectăm noi măsurile, cu atât mai repede copiii se pot întoarce la şcoală. Este o ecuaţie destul de simplă, uşor de înţeles. Ştiu că nu este totdeauna uşor de respectat, dar vă garantez, merită”, a declarat şeful statului la finalul vizitei pe care a făcut-o la call-centerul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti.
Avocatului Poporului a cerut recent un punct de vedere de la Ministerul Educaţiei după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat menţinerea şcolilor deschise, chiar şi în condiţii de pandemie.
„Nu ne permitem o generaţie pierdută din cauza COVID-19”, este mesajul transmis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în faţa creşterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel european. State unde au fost înregistrate recent peste 20.000 de cazuri zilnic, cu toate că nu au putut evita impunerea restricţiilor, au optat pentru menţinerea şcolilor deschise, cu respectarea strictă a condiţiilor de distanţare sau igienă, purtatul măştii sau aerisitul frecvent al claselor”, afirmă adjunctul Avocatului Poporului Molnar Zsolt în documentul transmis Ministerul Educaţiei.
În România aproape 3 milioane de elevi desfăşoară actul educaţional în sistem online, acolo unde este posibil, susţine adjunctul Avocatului Poporului.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.