Preşedintele Klaus Iohannis îi îndeamnă pe studenţi că, după absolvire, să rămână în ţară pentru a transforma România în bine. ”Sunt convins că, dacă puneţi în practică competenţele dobândite aici, veţi reuşi să faceţi diferenţa în ceea ce priveşte modul în care va arăta România de mâine”, le-a spus el studenţilor la Iaşi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut luni, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, o alocuţiune în cadrul evenimentului dedicat Centenarului Marii Uniri şi aniversării a 205 ani de la înfiinţarea primei clase de inginerie în limba română.

”Absolvenţii instituţiei dumneavoastră au contribuit de-a lungul timpului la desăvârşirea unităţii naţionale înfăptuite pe plan politic în 1918. Inginerii formaţi aici au avut un rol semnificativ în construirea infrastructurii necesare pentru a transforma Unirea într-o realitate trăită. Au ajutat la străpungerea Carpaţilor cu şosele şi căi ferate, o chestiune devenită aparent insurmontabilă acum, în secolul XXI. Tot ei au contribuit şi la diversificarea economică a unui stat care se născuse eminamente agrar, facilitând astfel industrializarea, eficientizarea activităţii economice şi modernizarea agriculturii”, a subliniat preşedintele.

El a spus că învăţământul tehnic este, din multe puncte de vedere, una dintre principalele componente ale unui sistem educaţional conectat la piaţa muncii şi conectat la realităţile economice, iar absolvenţii universităţilor tehnice sunt foarte căutaţi de marile companii şi existenţa unei universităţi de acest profil constituie de multe ori un element care atrage investiţiile într-o regiune. Drept dovadă, marii poli de dezvoltare economică se concentrează în oraşele universitare precum Bucureşti, Cluj, Timişoara şi, da, din ce în ce mai mult, Iaşi.

Preşedintele a susţinut însă că la nivel naţional este nevoie de o implicare mai mare a autorităţilor locale pentru a creşte corelarea dintre oferta de specializări în învăţământul superior tehnic şi piaţa muncii.

”Astăzi, există o cerere ridicată de absolvenţi ai universităţilor tehnice în aproape toate ramurile economiei. Între altele, sper că absolvenţii instituţiei dumneavoastră vor avea ocazia să participe la dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare, energetice şi agricole de care Nord-Estul ţării are atâta nevoie pentru a putea reduce în ritm accelerat decalajele acumulate, din păcate, mai ales în ultimele decenii. De asemenea, sper că o parte cât mai mare a lor vor avea iniţiativa de a-şi dezvolta propriile afaceri, punând astfel bazele unor întreprinderi mici şi mijlocii sau chiar ale unor start-up-uri de succes”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis le-a urat studenţilor ”cariere de succes în ţară”.

”Mai ales în această perioadă, este mare tentaţia de a pleca în străinătate după terminarea facultăţii, dar, dragi studenţi, România nu se poate transforma în bine sau în mai bine decât cu implicarea noastră, a tuturor, aici, în ţară. Sunt convins că, dacă puneţi în practică competenţele dobândite aici, veţi reuşi să faceţi diferenţa în ceea ce priveşte modul în care va arăta România de mâine. Nu am nici o îndoială că îi veţi avea alături, să vă încurajeze şi să vă îndrume spre performanţă, pe profesorii şi cercetătorii care îşi folosesc toate resursele şi creativitatea pentru a excela în sălile de curs, în laboratoare, în ateliere sau, foarte important, în proiecte de cercetare. Iaşiul a fost mereu un reper în educaţia şi cercetarea românească, inclusiv în domeniul tehnic”, a afirmat şeful statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.