Preşedintele Klaus Iohannis s-a referit la imaginile cu pacienţii aflaţi pe holuri în unităţi medicale, recunoscând că “suntem la limită”, dar că nu am ajuns la limita superioară, afirmând că autorităţile doresc să fie înaintea pandemiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri, într-o conferinţă de presă, că au apărut imagini din spitale care par uşor  depăşite de situaţie, cu pacienţi pe holuri  sau care dorm pe tărgi, printre acestea aflându-se Matei Balş şi la Sfântul Pantelimon şi când are de gând statul român să facă demersuri pentru transferul pacienţilor în străinătate.

“Statul român face tot timpul demersuri pentru a creşte numărul de paturi şi la UPU şi la ATI şi probabil vă amintiţi că atunci când am vizitat Institutul Fundeni, am spus că numărul de paturi la ATI din martie şi până acum s-a dublat. Asta nu s-a întâmplat de la sine, ci prin foarte, foarte mult efort, prin efort şi public, dar şi privat. Am fost multe locuri care s-au creat cu ajutorul ONG-urilor, persoane care au donat bani sau obiecte. Aceste eforturi continuă. Şi astăzi în cursul întâlnirii cu premierul, cu ministrul Sănătăţii şi cu secretarul de stat Arafat, am discutat această chestiune. Mi-au prezentat planul pe următoarele zile şi pe următoarele săptămâni. Fiţi asigurată că noi facem toate eforturile să creştem capacitatea spitalelor care primesc pacienţi care suferă de această boală”, a afirmat Iohannis.

El a menţionat că imaginile respective sunt din zona de primire a pacienţilor, recunoscând că unităţile medicale sunt la limită.

“Imaginile la care vă referiţi, şi asta am avut curiozitatea şi l-am întrebat pe ministrul Sănătăţii, aceste imagini mi s-a relatat că au fost din zona de primire a pacienţilor, din filtru cum se spune, dar este foarte adevărat că suntem la limită. Încă nu am ajuns la limita superioară fiindcă permanent, aşa cum am mai declarat, vrem să fim puţin înaintea pandemiei, însă sper să nu fim lăsaţi singuri. De asta e foarte important să ne ferim de virus, să nu îl dăm mai departe pentru a nu avea un număr prea mare de pacienţi în spitale şi pentru a da şansa medicilor să se ocupe de cazurile care din nefericire există, cazuri grave”, a mai afirmat preşedintele.

El a precizat că mortalitatea şi gradul de ocupare la ATI sunt mult prea ridicate şi a cerut cetăţenilor să respecte în continuare regulile de prevenţie.

“Mortalitatea şi gradul de ocupare la ATI sunt încă mult prea ridicate. Prea mulţi români pierd lupta cu acest virus. Medicii şi întregul personal de suport angrenaţi în această bătălie depun eforturi uriaşe, aproape supraomeneşti pentru a salva vieţi. Fac un apel din nou către oameni să respecte în continuare regulile de prevenţie pentru că numai în acest mod putem spera să obţinem rezultate pe termen lung şi să scădem rata infecţiilor”, a explicat Iohannis.

Imagini de la Spitalul ”Matei Balş” din Capitală, în care pacienţii stau pe scaune şi primesc oxigen sau stau pe paturi de campanie pe holuri au fost postate pe Facebook, alături de comentariul ”Terapia intensivă s-a mutat pe holuri”, explicaţia medicului infecţionist Adrian Marinescu fiind că aceasta este realitatea acestor zile, iar situaţii similare există şi în alte unităţi medicale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.