Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la ceremonia de Hanuka desfăşurată la Templul Coral din Bucureşti, că rămâne "profund angajat în păstrarea şi onorarea memoriei suferinţelor persoanelor persecutate din motive etnice în România mijlocului secolului trecut". "Voi condamna orice manifestare de rasism, xenofobie sau antisemitism", a adăugat Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ca în fiecare an, această Sărbătoare a Luminii îmi oferă prilejul de a vă transmite cele mai calde urări de bunăstare şi pace. În aceste zile de Hanuka, când viaţa tuturor evreilor se reîncarcă cu speranţă, cu puterea credinţei şi cu bucuria de a se afla laolaltă, în sinagogă, în familie şi în societate, sunteţi însoţiţi de respectul şi aprecierea cetăţenilor României, ţară la a cărei libertate, democraţie şi prosperitate aţi contribuit, timp de multe generaţii", a afirmat Iohannis, în discursul ţinut, duminică seara, la Templul Coral din Bucureşti, în cadrul ceremoniei de Hanuka.

El a adăugat că a promulgat legea prin care se majorează indemnizaţiile supravieţuitorilor Holocaustului, proiect iniţiat de reprezentantul minorităţii evreieşti în Parlamentul României şi sprijinit de toate partidele.

"Este o măsură oportună, care se adaugă cadrului legislativ de condamnare a antisemitismului şi recentei legi de instituire a Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România. Este însă şi o dovadă a consensului politic ce poate fi realizat pe tema înţelegerii şi asumării trecutului. Tragediile istoriei nu trebuie uitate, pentru a nu se mai repeta vreodată. Sprijinul acordat supravieţuitorilor Holocaustului dă consistenţă unei astfel de atitudini", a spus Iohannis.

El a menţionat că, în al doilea mandat ca preşedinte, va îndeamna la asumarea istoriei.

"Rămân profund angajat în păstrarea şi onorarea memoriei suferinţelor persoanelor persecutate din motive etnice în România mijlocului secolului trecut. Vă încredinţez că în acest al doilea mandat de Preşedinte al României voi îndemna la cunoaşterea şi asumarea istoriei de către întreaga societate românească, voi sprijini măsurile de educare a noilor generaţii în spiritul toleranţei şi voi condamna orice manifestare de rasism, xenofobie sau antisemitism", a subliniat Iohannis.

La ceremonie au participat şi premierul Ludovic Orban şi vicepremierul Raluca Turcan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.