Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, în cadrul dezbaterii organizate cu ocazia lansării proiectului "România Educată", că actualele Inspectorate Şcolare care funcţionează la nivelul fiecărui judeţ şi al Capitalei ar trebui desfiinţate şi înlocuite cu structuri "de profesionişti", şeful statului acuzând PSD că este "eminamente politizatorul sistemului educaţional". "Dacă acum intri într-un Inspectorat şi nu scot toţi carnetul de partid, înseamnă că este o minune", a spus Iohannis.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Actualele Inspectorate Şcolare trebuie desfiinţate şi înlocuite cu structuri de profesionişti. Când am fost eu inspector şcolar pot să spun că nu a existat politizare. Pur şi simplu. Iar dacă acum intri într-un Inspectorat şi nu scot toţi carnetul de partid, înseamnă că este o minune. Aceste politizări se petrec în special în perioade guvernamentale PSD-iste. PSD-ul este eminamente politizatorul sistemului educaţional. O eroare fundamentală, fiindcă părţi esenţiale ale sistemului educaţional trebuie depolitizate. Nu totul trebuie şi nu totul se poate depolitiza, cum foarte bine aţi observat. Decizia asupra sistemului, legea, regulamentele, se fac de politicieni, dar gestionarea sau managementul entităţilor sistemului trebuie făcute de profesionişti", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că "nu trebuie directorul să fie PSD-ist ca să fie bun director, cum nu trebuie să fie liberal ca să fie bun director”, menţionând că totodată, că apartenenţa unui director de şcoală la un partid politic nu trebuie să ducă la scoaterea acestuia din sistem, însă nu apartenenţa la o structură politică trebuie să fie principalul criteriu pentru care ocupă o funcţie de conducere.

"Eu cred că (un director de şcoală - n.r.) trebuie să fie un om care are capacitatea şi abilitatea să gestioneze bine o şcoală. Atât. Şi atunci trebuie elaborate criterii pentru asta. Putem să avem orice formă, poate să fie o entitate în subordinea ministrului, sau în subordinea Parlamentului, oricum o definim, ea trebuie să facă exact lucrul pentru care este construită: să evalueze performanţa sau să evalueze sistemul sau să propună remedii pentru erori sistematice, toată zona aceea trebuie depolitizată", a adăugat şeful statului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.