Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse Natalia Intotero a explicat, luni de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor, că după data de 25 noiembrie, fiecare ţară are posibilitatea, timp de 10 zile să organizeze evenimente prin care să conştientizeze populaţia ţării cu privire la stoparea violenţei domestice. Ea a susţinut o declaraţie de presă la Parlament alături de mai mulţi colegi din PSD, toţi purtând tricouri cu mesajul „Stop violenţei împotriva femeilor” şi un număr de telefon unde victimele pot solicita ajutor. Inclusiv în plenul de marţi al Camerei, deputaţii social-democraţi, printre care şi premierul Marcel Ciolacu au purtat aceste bluze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„O zi foarte importantă la nivel internaţional reprezintă Ziua internaţională pentru combaterea violenţei domestice. După această dată de 25 noiembrie fiecare ţară are posibilitatea, timp de 10 zile, şi eu cred că nu sunt suficiente doar 10 zile să organizeze evenimente prin care să conştientizeze populaţia ţării, populaţia lumii cu privire la stoparea violenţei domestice. Violenţei în general, violenţei împotriva femeilor, a tuturor formelor de abuz. Vreau să mulţumesc colegelor, colegilor de la grupurile parlamentare ale PSD pentru faptul că astăzi au dat startul unor evenimente care înseamnă implicare şi ne dorim ca alături să avem cât mai mulţi cetăţeni ai României. După cum vedeţi purtăm un tricou unde este afişat numărul de urgenţă, unde orice persoană care se simte abuzată poate să sune  cu încredere. Va primi ajutor. Vreau să mulţumesc domnului prim-ministru Marcel Ciolacu pentru toată susţinerea proiectelor care presupun combaterea violenţei domestice”, a afirmat Natalia Intotero, marţi la Parlament.

La rândul ei, senatoarea PSD Gabriela Firea a încurajat oamenii să nu tolereze abuzurile faţă de fete şi femei, inclusiv abuzurile emoţionale, nu doar cele fizice şi a subliniat că există o lege, însă ea trebuie să fie aplicată.

„Le mulţumesc colegilor mei din Cameră şi din Senat şi domnului prim-ministru pentru că au achiesat imediat la acest mic imbold pe care vrem să îl dăm tuturor celor care ne urmăresc şi anume să nu tolereze abuzurile faţă de fete, faţă de femei, fie că sunt violenţe sau abuzuri emoţionale. Acum nu mai putem să spunem că nu putem să facem nici. Legea există dar ea trebuie să fie aplicată şi depinde de fiecare dintre noi şi dintre cei care sunteţi acum receptivi la mesajul nostru să anunţăm, să comunicăm, fie că avem o prietenă, o colegă, o cunoştinţă, o vecină care trece prin astfel de abuzuri emoţionale sau prin violenţă fizică să anunţăm aceste fapte, iar viaţa să reintre pe un făgaş normal”, a spus Firea.

Ea a mai precizat că PSD militează pentru conştientizarea acestui fenomen, pentru combaterea sau măcar diminuarea lui şi a reamintit că, în perioada pandemiei, cazurile de violenţă domestică au crescut.

„În fiecare judeţ să sperăm să nu se ajungă la astfel de situaţii, dar există locuinţe protejate şi femeile pot să fie sprijinite. Nu doar să aibă un acoperiş deasupra capului, alimente, medicamente, îmbrăcăminte, ci şi sprijin psihologic şi emoţional şi, de asemenea, pot fi găzduite în aceste locuinţe protejate cu copiii, indiferent de număr. De asemenea, pot fi sprijinite să îşi găsească un loc de muncă şi, aşa cum spuneam, să înceapă o viaţă nouă. Dar noi ne-am dori să fie din ce în ce mai puţine cazuri. De aceea milităm pentru conştientizarea acestui fenomen care, din păcate, în pandemie a fost în creştere şi luptăm cu toţii pentru a îl diminua. Vă rugăm, transmiteţi tuturor încă de la vârste fragede că totul se poate rezolva prin comunicare, prin dialog, prin înţelegere, prin iubire şi nu prin violenţă”, a completat Gabriela Firea.

Numărul de telefon unde persoanele pot cere ajutorul este 0800 500 333.

Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei Române, 66% din actele de violenţă sesizate sunt îndreptate împotriva femeilor. Conform raportului Agenţiei UE pentru drepturi fundamentale, la nivelul anului 2021, peste o treime din violenţa fizică împotriva femeilor (37%) are loc acasă. Aproape trei din patru cazuri de hărţuire sexuală (72%) împotriva femeilor sunt comise de o persoană pe care nu o cunosc.

Doar o treime (30%) din victimele agresiunilor fizice şi o zecime (11%) din victimele hărţuirilor le declară la poliţie, mai arată raportul Agenţiei UE pentru drepturi fundamentale din 2021.

În primele 10 luni ale anului 2023, Poliţia Română a înregistrat 48.368 de fapte penale comise în domeniul violenţei domestice, dintre care 62% constituie lovituri sau alte violenţe.

67% din victimele violenţei domestice sunt femei, iar 14% sunt minori. Dintre copiii abuzaţi sexual, 80% sunt fete, iar 20% sunt băieţi. Tot în primele 10 luni din 2023, au fost emise 10.994 de ordine de protecţie, potrivit datelor IGPR.

PSD transmite, pe site-ul propriu, că orice persoană victimă a violenţei domestice are dreptul: la protecţie specială, adecvată situaţiei şi nevoilor sale; la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare socială, precum şi la asistenţă medicală şi juridică gratuită, în condiţiile legii; la respectarea personalităţii, demnităţii şi a vieţii sale private; la informarea cu privire la exercitarea drepturilor sale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.