Reprezentanţii SANITAS şi cei ai CNAS au discutat despre probleme stringente din sistemul medical şi au căutat soluţii pentru rezolvarea acstora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii Federaţiei SANITAS anunţă, vineri, că s-au întâlnit cu preşedintele CNAS, Adela Cojan, şi cu directorul general al Direcţiei Economice din cadrul CNAS, Daniela Sârbulescu, pentru a găsi soluţii la problemele semnalate de organizaţiile SANITAS din ţară.  

Unul dintre subiectele abordate a fost aplicarea unitară, la nivelul tuturor caselor judeţene de sănătate, a prevederilor legale cu privire la plata sumelor suplimentare determinate de creşterile salariale în sistemul sanitar.  

”Analiza făcută în cadrul Consiliului Naţional SANITAS a arătat că există o interpretare diferită a cadrului legal. Preşedintele CNAS a fost de acord că aceste sume trebuie asigurate de CJAS pentru toţi angajaţii din sistem, fără a ţine cont de momentul angajării lor, fapt prevăzut şi de O.U.G. nr. 44/2022. Pentru a elimina riscul aplicării neunitare a prevederilor legale referitoare la acest subiect, CNAS s-a angajat să elaboreze în cel mai scurt timp o metodologie care va fi respectată de toate casele judeţene de asigurări de sănătate”, au transmis sindicaliştii.  

Aceştia au discutat cu reprezentaţii CNAS şi despre asigurarea finanţării pentru cele patru spitale de psihiatrie şi pentru măsuri de maximă siguranţă din ţară. 

”După întâlnirea de la Ministerul Sănătăţii, în care reprezentanţii Federaţiei SANITAS au argumentat necesitatea finanţării tuturor cazurilor internate în aceste spitale, ne-am asigurat că şi CNAS susţine, alături de M.S. o modificare legislativă în acest sens”, a mai transmis SANITAS. 

S-a mai discutat, în carul întâlnirii, despre finanţarea spitalelor publice prin contracte de prestări servicii cu casele judeţene de asigurări de sănătate la o sumă echivalentă cu media lunară a sumelor contractate pentru anul 2021, prevedere valabilă până la 30 septembrie 2022. 

”Consiliul Naţional SANITAS a analizat situaţia unor spitale cu care casele judeţene de asigurări de sănătate nu au încheiat contracte în conformitate cu prevederile legale. Reprezentanţii SANITAS şi cei ai CNAS au discutat fiecare caz în parte şi au găsit soluţiile care să permită acestor spitale să asigure atât servicii medicale corespunzătoare pentru pacienţi cât şi resursele financiare pentru acoperirea drepturilor salariale ale angajaţilor”, au mai precizat sindicaliştii.  

Aceştia au abordat şi situaţia contractelor încheiate între spitalele de pneumoftiziologie şi casele judeţene de asigurări de sănătate. 

”Reprezentanţii SANITAS au prezentat în detaliu dificultăţile pe care le au, în prezent, spitalele de pneumoftiziologie în desfăşurarea activităţii medicale curente, ca urmare a unor modificări legislative. Preşedintele CNAS s-a angajat să facă o analiză a fiecărui caz semnalat şi să găsească posibile soluţii care vor fi discutate la viitoarea întâlnire cu reprezentanţii SANITAS”, a mai transmis organizaţia sindicală.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.