Institutul de Sănătate Publică prezintă, vineri, un document referitor la riscul transmiterii noului coronavirus de către bolnavii asimptomatici, în diferite situaţii şi locuri. Cel mai mare pericol este în spaţiile închise aglomerate, în cazul în care contactul este fără mască şi de durată îndelungată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evaluarea specialiştilor ia în calcul situaţiile în care contactul are loc în interior sau în exterior, dacă este într-un spaţiu bine aerisit sau nu. Se ţine cont de purtarea sau nu a măştii de protecţie şi de durata contactului.

Tipul de activtate este, de asemenea, evaluat, astfel: în linişte, strigat, vorbit, cântat sau strigat.

Cel mai periculos este, în opinia specialiştilor, contactul îndelungat, fără mască de protecţie, într-un spaţiu închis aglomerat, în care nici nu se face aerisire corespunzătoare.

”Acoperirea feţei se referă la măştile pentru populaţia generală (ex. măşti chirurgicale simple) şi nu la măştile respiratorii profesionale (ex. FFP2, FFP3). Culorile indică riscul relativ calitativ şi nu reprezintă o măsură cantitativă. Alţi factori care nu sunt prezentaţi în aceste tabele pot fi, de asemenea, să fie luaţi în considerare atunci când se evaluează riscul de transmitere, inclusiv încărcătura virală a unei persoane infectate şi susceptibilitatea persoanelor la infecţie. Tusea sau strănutul, chiar dacă acestea sunt cauzate de iritaţii sau alergii, ar exacerba riscul de expunere într-un spaţiu interior, indiferent de ventilaţie”, au transmis specialiştii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.