Tribunalul Buzău a admis, vineri, plângerea formulată de aproximativ 300 de poliţişti locali din Buzău disponibilizaţi în urma adoptării de către Consiliul Municipal a noii organigrame a Primăriei Buzău. La scurt timp de la anunţarea deciziei instanţei, primarul Constantin Toma a declarat că o va contesta la Curtea de Apel Ploieşti, adăugând că o consideră total nepotrivită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Magistraţii Tribunalului Buzău au suspendat, vineri, aplicarea hotărârii Consiliului Local Municipal prin care 305 poliţişti locali au fost concediaţi, urmare a unui raport al Curţii de Conturi care indica faptul că angajările au fost ilegale.

Decizia  judecătorilor de la Tribunalul Buzău a venit după ce poliţiştii locali, lăsaţi fără locuri de muncă, au acţionat Primăria Buzău în instanţă cerând anularea hotărîrii CLM prin care s-a decis concedierea lor.

"Admite exceptia lipsei capacităţii procesuale de folosintă a Primăriei Municipiului Buzău invocată de pârâţii Municipiul Buzău prin Primar, Primarul Municipiului Buzău. Admite cererea de suspendare a executării actului administrativ formulată de reclamanţi împotriva Municipiului Buzău prin Primar, Primarului Municipiului Buzău şi Consiliului local al Municipiului Buzău. Admite cererile de intervenţie principale formulate împotriva Municipiului Buzău prin Primar, Primarului Municipiului Buzdu şi Consiliului local al Municipiului Buzău. Suspendă executarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Buzău nr. 193/18.10.2016. Măsura suspendării va dura până la soluţionarea definitivă a acţiunii în anularea actului administrativ. In cazul în care persoanele vătămate nu introduc acţiunea în anularea actului în termen de 60 de zile, suspendarea încetează de drept şi fără nicio formalitate. Respinge cererea de suspendare a executării actului administrativ şi cererile de interventie principale împotriva Primăriei Municipiului Buzău ca fiind formulate împotriva unei persoane lipsite de capacitate procesuala de folosintă”, se arată în minuta Tribunalului Buzău.

Măsura este executorie de drept, însă nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare.

În urma sentinţei date de Tribunalul Buzău, se revine la vechea organigramă, iar poliţiştii locali, aflaţi în prezent în preaviz, pot merge în continuare la serviciu.

La două ore după ce instanţa a admis plângerea formulată de poliţiştii locali din Buzău disponibilizaţi în urma adoptării noii organigrame a Primăriei Buzău, primarul Constantin Toma a convocat o conferinţă de presă în care a declarat că nu înţelege ce a determinat-o pe judecătoarea care a judecat plângerea poliţiştilor buzoieni să ia o asemenea decizie şi a declarat că va contesta hotărârea la Curtea de Apel Ploieşti.

"O decizie surprinzătoare, vom respecta această decizie şi bineînţeles că vom formula recurs după primirea comunicării  de la Tribunalul Buzău. Această decizie va aduce mari prejudicii în sensul în care avem pierderi materiale să plătim nişte oameni care au primit deja preavize. S-au ţinut concursuri pentru paza la şcoli şi s-au semnat contracte. Suntem în situaţia de a tăia bani de investiţii, asfaltări şi ce ne-am propus pentru viitor.  Siguranţa cetăţenilor nu înseamnă doar Poliţia locală, ci şi străzi, câini vagabonzi, întreţinere spaţii verzi.  Este o lovitură incredibilă. Nu mă aşteptam”, a declarat primarul Constantin Toma.

Cei 300 de poliţişti locali din municipiul Buzău care se ocupau de paza unităţilor de învăţământ au primit preavize la începutul lunii noiembrie, după ce aleşii municipali au aprobat o nouă organigramă care a primit şi avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, organigramă în care posturile de poliţişti locali nu se mai regăseau.

Conform unei decizii a Curţii de Conturi, la Buzău 305 poliţişti au fost angajaţi ilegal, legea permiţând angajarea unui poliţist local la 1.000 de locuitori. Dacă cei 305 poliţişti locali ar fi rămas, numărul poliţiştilor locali din Buzău ar fi fost de 4,2 la 1.000 de locuitori.

Deşi spune că va respecta decizia instanţei, primarul municipiului Buzău spune că nu mai are la ce să îi folosească pe cei 300 de poliţişti locali care au primit preavize şi care în 28 noiembrie ar fi trebuit să se prezinte la ultima zi de muncă.

"Vom respecta negreşit decizia instanţei, însă la şcoli s-au semnat noi contracte de pază în baza unor analize de risc şi şcolile plătesc mult mai puţini bani pentru serviciile de pază. Eu nu am cum să nu las aceste contracte să meargă mai departe, aşa că poliţiştii locali îi voi folosi la altceva. M-am gândit şi cred că marţi voi da o dispoziţie de primar şefului Poliţiei Locale şi îi voi spune ca cei 300 de poliţişti locali să păzească Tribunalul Buzău şi pe doamna judecător care a dat această decizie. Să păzească dumnealor clădirea Tribunalului în trei schimburi, zi şi noapte, pentru ca să nu se întâmple ceva. Bineînţeles că vor fi plătiţi din banii de la buget. Sper să câştigăm procesul la Curtea de Apel Ploieşti, am încredere în Justiţie, nu am încredere în doamna judecător Câmpeanu”, a declarat primarul Constantin Toma.

Poliţiştii locali din Buzău, care au fost concediaţi după ce consilierii municipali au votat noua organigramă ce prevede reduceri masive de personal în Primărie, au cerut în instanţă, la Tribunalul Buzău, anularea hotărârii. Agenţii au primit deja preavizele şi urmează să mai lucreze până pe 28 noiembrie.

La baza concedierii poliţiştilor locali a stat un raport al Curţii de Conturi care a scos la iveală faptul că angajarea acestora s-a făcut ilegal, iar numărul lor este mult mai mare decât cel prevăzut de lege.

“E vorba de cei 323 de poliţişti locali, personal contractual, care erau angajaţi, conform Curţii de Conturi, în mod ilegal de către fosta administraţie. 23 de poliţişti locali au plecat prin demisie, rămânând cei 300 de poliţişti care au primit preaviz”, declara purtătorul de cuvânt al Primăriei Buzău, Gabriel Peneş.

Organigrama care a stat la baza concedierii poliţiştilor locali a fost dezbătută în 18 octombrie, în şedinţa extraordinară a CLM, fiind votată cu 18 voturi pentru şi patru împotrivă. Documentul prevede ca aparatul de specialitate al primarului să funcţioneze cu 494 de posturi dintr-un total de circa 800 în prezent, mai puţin de 10 la sută fiind funcţii de conducere.

Aplicarea noii organigrame înseamnă reducerea consistentă a schemei de personal, cu concedierea unora dintre angajaţii din Primărie, dar şi a peste 300 de poliţişti locali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.