Inspecţia Muncii a dat, în luna aprilie, amenzi de peste 1 milion de lei, din care 770.000 pentru munca nedeclarată, pentru încălcarea legislaţiei în domeniul relaţiilor de muncă de către operatori economici din domeniul panificaţiei. Alte sancţiuni au vizat, în acelaşi domeniu, încălcarea normelor de securitate în muncă. Sindicaliştii Cartel Alfa au reacţionat, explicând pericolele la care se expun angajaţii care lucrează la negru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inspecţia Muncii a anunţat, luni, printr-un comunicat că, în perioada 05 – 08 aprilie, s-a desfăşurat, la nivel naţional, Campania de control pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, precum şi pentru verificarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă (timp de muncă şi de odihnă, salarizare) şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul panificaţiei.  

”În cadrul acţiunilor de control, a fost vizat modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la: angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în aplicaţia REVISAL, în termenul legal), timpul de muncă, repausuri periodice (repausul săptămânal, repausul zilnic, sărbătorile legale), identificarea neconformităţilor şi stabilirea măsurilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”, a transmis instituţia.  

Potrivit suesei citate, în domeniul relaţiilor de muncă, inspectorii de muncă au efectuat 1.236 controale, fiind aplicate 285 de sancţiuni, dintre care 98 de amenzi şi 187 avertismente şi s-au dispus 1.162 de măsuri.  

”Au fost depistate 79 de persoane prestând activitate fără contract individual de muncă, pentru care s-au aplicat angajatorilor 34 de sancţiuni pentru munca nedeclarată, din care 26 amenzi şi 8 avertismente, valoarea totală a amenzilor aplicate angajatorilor pentru încălcarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă fiind de 1.029.500 de lei, din care, 770.000 lei pentru munca nedeclarată”, a transmis Inspecţia Muncii.  

Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul relaţiilor de muncă: 

  • nerespectarea dispoziţiilor legale privind durata maximă a timpului de muncă; 

  • neacordarea de liber în zilele de sărbătoare legală şi neacordarea repausului săptămânal;  

  • neevidenţierea reală în documentele de evidenţă a timpului de muncă a numărului de ore efectiv lucrate de către salariaţi;  

  • neevidenţierea în documentele de prezenţă a orei de începere, respectiv de terminare a programului de muncă;  nerespectarea dispoziţiilor legale privind registrul general de evidenţă a salariaţilor. 

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii de muncă aau aplicat 1.384 sancţiuni, din care 67 amenzi, în valoarea de 387.100 lei şi 1.447 măsuri dispuse, în vederea remedierii deficienţelor.  

Cele mai frecvente deficienţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă constatate la agenţii economici au fost:  

  • instruire necorespunzătoare a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;  

  • reviziile şi reparaţiile echipamentelor de muncă nu sunt planificate în cadrul unităţilor;  

  • neefectuarea verificării tehnice scadente la instalaţiile de alimentare cu gaze naturale; nu se ţine evidenţa zonelor cu risc ridicat şi specific; 

  • angajatorul nu a făcut dovada acordării echipamentului individual de protecţie tuturor lucrătorilor;  existenţa la locurile de muncă a unor truse medicale incomplete;  

  • amenajare necorespunzătoare a grupurilor sanitare;  persoanele nominalizate pentru acordarea primului ajutor nu erau instruite în acest sens;  

  • funcţionarea defectuoasă a sistemelor de ventilaţie, climatizare şi iluminare;  

  • nu au fost efectuate determinări de noxe - pulberi făină;  

  • lipsă apărători la sistemele de transmisie ale echipamentelor de muncă;  

  • buletine de verificare a rezistenţei de dispersie a prizei de pământ cu termene de valabilitate depăşite;  

  • tablouri electrice neasigurate împotriva accesului personalului neautorizat; 

  • semnalizarea necorespunzătoare a căilor de acces şi de circulaţie;  

  • căile de acces nu sunt păstrate în permanenţă libere şi nu sunt curăţate cu regularitate.  

”Apreciem că, printr-o activitate susţinută de îndrumare şi control a unităţilor, a urmăririi modului de realizare a măsurilor obligatorii dispuse în timpul campaniei, angajatorii verificaţi vor remedia deficienţele constatate, ceea ce va conduce la normalizarea relaţiilor de muncă, diminuarea cazurilor de muncă nedeclarată şi subdeclarată şi la reducerea incidenţei accidentelor de muncă”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.  

Sindicaliştii Cartel Alfa au reacţionat în urma sancţiunilor primite de operatorii economici.  

”În 2016, conform Consiliului Fiscal, în România se aflau 1.5 milioane de lucrători care prestau muncă la negru. În prima parte a anului 2022, s-au dat deja amenzi în valoare de 5.5 milioane de lei. Inspecţiile continuă, mai ales de când ANAF şi Inspecţia Muncii au demarat un program de combatare a muncii la negru, a muncii nedeclarate, dar şi subdeclarate”, a transmis Cartel Alfa, luni, într-un comunicat de presă.  

Sindicaliştii apreciază că toată lumea cunoaşte poveşti cu persoane care lucrează la negru, care aşteaptă cu lunile plata salariilor, cărora le este promisă o sumă, dar apoi le sunt reţinute anumite procente.  

”De asemenea, angajatorul se poate descotorosi de muncitor la orice pas, iar cel din urmă este pus într-o situaţie dificilă fără a avea posibilitatea de-a se apăra. Angajatorul invocă adesea scuza că statul fură, că sunt prea multe controale, că nu avem servicii publice de bună calitate, iar de aceea refuză să întocmească cartea de muncă. Angajatorul comite o eroare logică, deoarece pentru a avea serviciile acelea publice pe care ni le dorim avem nevoie de finanţare corespunzătoare care vine din taxele plătite”, a mai transmis Cartel Alfa.  

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.