Centrul de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a anunţat că, până în 4 aprilie, au fost confirmate 670 de cazuri de infectare cu varianta britanică a SARS-COV-2, patru cu cea sud-africană şi două cu cea braziliană. Rata de confirmare cu VOC (variante care provoacă îngrijorare) a fost de 57,4%. Totodată, au fost înregistrate 27 de decese la persoane confirmate cu astfel de variante de coronavirus, toate la pacienţi la care s-a depistat varianta britanică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat, joi, într-o informare privind cazurile confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), că până în 4 aprilie au fost raportate la INSP-CNSCBT 1.178 de secvenţieri.

Aceste rezultate au fost raportate de cinci laboratoare: INCDMM "Cantacuzino", INBI "Prof. Dr. Matei Balş", MedLife, Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava, Institutul de Virusologie "Ştefan S. Nicolau".

Astfel, au fost confirmate 676 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 670 de cazuri cu varianta britanică (B.1.1.7), patru cu varianta sud-africană (B.1.351) şi două cu cea braziliană (P.1).

"Cazul nou confirmat cu varianta sud-africană B.1.351 este o femeie în vârstă de 69 de ani, având judeţ de infectare Vâlcea. Nu a fost identificată nicio legătură epidemiologică", au precizat reprezentanţii CNSCBT.

Sursa citată a amintit că unul din cazurile având judeţ de infectare Suceava a fost confirmat cu linia genetică B.1.1.7 la care a fost depistată mutaţia E484K.

"Mutaţia E484K nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia", a explicat CNSCBT.

Până în 4 aprilie, rata de confirmare cu VOC a fost de 57,4%.

De asemenea, au fost înregistrate 27 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), toate la persoane confirmate cu varianta britanică B.1.1.7.

Pe judeţe, cele mai multe cazuri confirmate cu varianta britanică au fost în Bucureşti - 269, urmat de judeţele Timiş - 75, Suceava - 66, Cluj - 42, Iaşi - 39, Ilfov - 31.

Numărul judeţeler care nu au raportat cazuri confirmate cu variante care provoacă îngrijorare a scăzut la şase.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.