Ministerul Educaţiei propune înfiinţarea şi funcţionarea unitară a catalogului electronic la nivelul întregului sistem de învăţământ, un ordin care prevede detaliile acestei decizii fiind suspus dezbaterii publice. Catalogul electronic ar urma să fie funcţional în 24 de luni de la aprobarea Ordinului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Am lansat în consultare publică proiectul de Ordin privind aprobarea, înfiinţarea, organizarea, funcţionarea, planul de migrare şi interconectare, precum şi calendarul operaţionalizării catalogului electronic”, au transmis, miercuri, oficialii Ministerului Educaţiei.

Potrivit acestora, ”catalogul electronic este accesibil online prin intermediul unei platforme securizate, care permite accesul utilizatorilor autorizaţi prin intermediul internetului”.

”Toate datele şi informaţiile din catalogul electronic sunt protejate în conformitate cu legile şi reglementările privind protecţia datelor în vigoare”, au mai transmis oficialii instituţiei.

Pogtrivit Ordinului supus dezbaterii, ”catalogul electronic este sistemul informatic integrat care gestionează situaţia şcolară a preşcolarilor şi elevilor prin înregistrarea absenţelor, notelor, mediilor, cu generare de rapoarte şi statistici relevante la nivel de clasă, unitate de învăţământ, judeţ şi sistem naţional de învăţământ preuniversitar, precum şi alte date legate de parcursul educaţional şi procesele administrative aferente acestuia”.

În plus, ”catalogul electronic asigură comunicarea dintre personalul unităţii de învăţământ şi părinţii / reprezentanţii legali ai beneficiarilor primari”.

Ordinul mai prevede că ”toate informaţiile din catalogul electronic sunt structurate într-un mod care să permită uşurinţa în utilizare şi accesibilitate”.

”Acest lucru include, dar nu se limitează la informaţii despre elevi, note, absenţe, orar şi planuri de învăţământ şi orice alte categorii de date, conform legislaţiei aplicabile în domeniu, relevante pentru structurarea utilă, riguroasă şi consistentă, menită să permită prelucrarea ulterioară”, se mai arată în document.

Acesta prevede, în plus, că ”unităţile de învăţământ care, la data înfiinţării catalogului electronic gestionat la nivel naţional, utilizează servicii de catalog electronic din alte surse, sunt obligate să asigure transmiterea datelor generate de acestea către Sistemul Integrat de Management al Şcolarităţii (SIMS)”.

În ceea ce priveşte calendarul de impementare, Ordinul prevede înfiinţarea catalogului electronic în termen de maximum 24 de luni de la intrarea în vigoare a documentului.

”Operaţionalizarea la nivelul întregului sistem de învăţământ se face în termen de maximum 3 luni de la încheierea dezvoltării catalogului electronic, la nivel naţional. Unităţile de învăţământ care, la data înfiinţării catalogului electronic gestionat la nivel naţional, utilizează servicii de catalog electronic, sunt obligate să asigure transmiterea datelor către SIMS”, se mai arată în Ordin.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.