Comunitatea sârbilor din Timişoara a aprins, miercuri seară, în Ajunul Crăciunului pe rit vechi, badnjak-ul (stejarul), o traditie veche care simbolizează un nou început, sănătate şi bogăţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Din cauza pandemiei de coronavirus, la ritualul din Ajunul Crăciunului au participat mai puţini oameni, comparativ cu ceilalţi ani de până acum, care au purtat măşti sanitare, în timp ce câţiva copii au cântat colinde şi au aruncat boabe de grâu în foc, o tradiţie conform căreia asupra familiilor se va abate belşugul.
 
Potrivit credinţei, cu cât flăcările focului ce cuprinde stejarul sunt mai înalte şi cu cât ies mai multe scântei, cu atât anul va fi mai bogat.
 
Badnjak-ul, in fapt trunchiuri de stejar, a fost aprins la toate cele 60 de biserici şi 5 mănăstiri sârbeşti din Banat.
 
Timp de trei zile, sârbii din Banat vor petrece alături de familie şi de cei dragi sărbătoarea Crăciunului, după care vor începe pregătirile pentru Revelion, care se sărbătoreşte în data de 13 ianuarie.
 
La finele lunii, în 27 ianuarie, sârbii au încă un motiv de petrecere, îl cinstesc pe Sfântul Sava, cea mai importantă figură a Bisericii Ortodoxe Sârbe.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.