Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) începe înregistrarea sistematică a proprietăţilor în evidenţele de cadastru şi carte funciară în 228 de comune din 36 de judeţe. Lucrările se desfăşoară în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară (PNCCF) şi sunt gratuite pentru cetăţeni. Finanţarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020) anunţă instituţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ANCPI, instituţie aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a semnat contractele cu prestatorii lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pentru 228 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT), care vor fi cadastrate integral din fonduri europene.

În cele 228 de comune, cu o suprafaţă totală estimată de 1.166.414 de hectare, lucrările vor începe în această vară şi vor dura aproximativ 24 de luni.

„Prima etapă a lucrărilor de cadastru constă în campania de informare desfăşurată la nivel local. Este un prim pas necesar pentru ca cetăţenii să înţeleagă ce se întâmplă, cum se întâmplă, ce are de făcut fiecare dintre actorii implicaţi în acest proces şi care sunt avantajele înregistrării sistematice a proprietăţilor. Ulterior, prestatorii serviciilor de cadastru vor colecta copii ale actelor de proprietate şi vor face măsurători în teren. În fiecare etapă, cooperarea cetăţenilor este extrem de importantă, astfel încât lucrările de cadastru să poată decurge cu respectarea termenelor legale”, a precizat Hajnalka Ildiko VIG, preşedinte – director general al ANCPI.

ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, care completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de cadastru pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană şi 46.933.673 de euro – cofinanţare de la bugetul de stat.

Mai multe informaţii despre proiectul „Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România” puteţi găsi accesând: https://www.ancpi.ro/index.php/proiecte-3/por-2014-2020.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.