Încă două dintre cele 25 de ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvernul Orban în şedinţa de marţi au fost publicate, joi seară, în Monitorul Oficial. De asemenea, a fost publicată şi Ordonanţa privind parteneriatul public-privat, adoptată în şedinţa din 28 ianuarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ordonanţa de Urgenţă pentru aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 150 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat şi Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, adoptate în şedinţa de Guvern de marţi, au fost publicate, vineri seară, în Monitorul Oficial.

Prima OUG se referă la extinderea programului ”Masă caldă” de la 50 la 150 de unităţi de învăţământ, de această măsură urmând a beneficia peste 65.000 de copii.

Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice vizează, în principal, eliminarea inechităţilor existente în cazul pensionarilor care au desfăşurat activităţi în domeniul minier.

Astfel, OUG stabileşte ca şi persoanele care au lucrat în unităţile de prospecţiuni şi explorări geologice, în subteran, să beneficieze de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani realizat în aceste activităţi, iar la determinarea punctajului mediu anual să se utilizeze stagiul complet de cotizare de 20 ani.

Până acum, de aceste drepturi beneficia numai personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă din lună, în unităţi miniere.

De asemenea, în Monitorul Oficial de vineri a fost publicată OUG privind parteneriatul public-privat, adoptată în şedinţa de Guvern din 28 ianuarie.

În 4 februarie, Guvernul a adoptat 25 de ordonanţe, unele dintre ele neavând avizul Consiliului Legislativ. Până vineri seară, doar una dintre ele fusese publicată în Monitorul Oficial, dar premierul Ludovic Orban a declarat că avizul ar fi consultativ şi că toate vor apărea în Monitor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.