Ca urmare a procesului săptămânal de evaluare pre-screening a probelor pozitive COVID-19, MedLife anunţă încă 137 de cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron dintr-un lot de 175 de probe selectate în mod aleatoriu de la de la pacienţi din mai multe oraşe din ţară, confirmaţi cu virusul SARS-CoV-2 prin test PCR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform reprezentanţilor companiei, numărul suspiciunilor este mai mult decât dublu (de la 35% pe lotul evaluat săptămâna trecută, la 78% pe lotul studiat în această săptămână) ceea ce confirmă, o dată în plus, rata mare de transmisibiliate a noii tulpini. Probele suspecte provin din: Cluj – 68, Bucureşti – 37, Timiş - 22 şi Braşov -10.

Acestea urmează să fie secvenţiate în cursul săptămânii viitoare pentru o confirmare fermă.

Totodată, potrivit reprezentanţilor companiei, dată fiind dinamica extrem de abruptă, există şanse ca România să ajungă la 50.000 de cazuri pe zi în următoarele două săptămâni, în condiţiile unei testări adecvate.

În doar o săptămână procentul cazurilor pozitive de Omicron pe loturile studiate a crescut de la 35% la 78%. Dată fiind dinamica extrem de abruptă, există şanse ca România să ajungă la 50.000 de cazuri pe zi în următoarele două săptămâni, în condiţiile unei testări adecvate”, arată comunicatul de presă al companiei

„Acum două săptămâni nu aveam nicio suspiciune de infectare cu tulpina Omicron pe lotul analizat la momentul respectiv, săptămâna trecută mai mult de o treime dintre probe au fost suspecte şi ulterior confirmate prin secvenţiere, iar acum am ajuns la aproape 80% dintre probe cu probabilitate de Omicron. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că această tulpină este de până la 5 ori mai transmisibilă decât tulpina Delta şi atinge un număr mare de oameni într-un timp foarte scurt. Nu e deloc suprinzător că începem să avem transmitere comunitară a acestei tulpini pe teritoriul României şi ne aşteptăm ca în perioada următoare ritmul să fie unul susţinut în această direcţie”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi doctor în ştiinţe medicale, coordonator ştiinţific al studiului de secveţiere desfăşurat de MedLife.

28 din cele 30 de cazuri suspecte de Omicron, anunţate săptămâna trecută, au fost confirmate prin secvenţiere

După ce la finalului anului trecut au comunicat că au fost identificate prin pre-screening 30 de cazuri cu probabilitate de Omicron, dintr-un lot de 80 de probe analizate, reprezentanţii MedLife anunţă că 28 dintre acestea au fost confirmate cu noua tulpină în urma secvenţierii.

„Kit-ul folosit pentru screening arată indicii că ar putea fi prezentă tulpina Omicron, însă confirmarea fermă vine în urma secvenţierii. Chiar şi aşa, după cum se poate observa, indiciile sunt destul de precise, mai mult de 93% din cazurile pe care le-am considerat suspecte la evaluarea de săptămâna trecută fiind confirmate săptămâna aceasta prin secvenţiere. Aşadar, este foarte probabil ca cele 137 de cazuri suspecte identificate pe cel mai recent lot analizat să fie cu Omicron”, a adăugat Dumitru Jardan, potrivit sursei citate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.