Imobilul din Sectorul 3 al Capitalei în care a locuit poetul şi compozitorul Anton Pann va fi transformat în casă memorială sub administrarea Muzeului Naţional al Literaturii, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat, vineri, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate.

”Direcţia Cultură, Sport, Turism consideră că importanţa şi valoarea culturală şi literară a operei eterogene a lui Anton Pann merită a fi valorificate şi îşi au locul în memoria patrimoniului literar autentic pe care municipiul Bucureşti îl deţine, reprezentând povestea istoriei formării unei limbi, a unei culturi, a valorilor sale în complexitatea de atunci şi de astăzi şi consideră oprtună amenajarea unui spaţiu dedicat activităţii întreprinse de Anton Pann în formarea limbii române, prin activitatea sa tipografică şi prin relaţia sa cu textele liturgice, pe care le-a prelucrat şi le-a tipărit deopotrivă”, se arată în proiectul de hotărâre.

Casa de pe strada Anton Pann din Sectorul 3 se află în prezent în administrarea Bibliotecii Metropolitane Bucureşti.

Muzeul Naţional al Literaturii Române a propus ca imobilul în care a locuit Anton Pann şi care este ”aproape necunoscut şi trecut sub tăcere şi anonimat” să fie transformat într-un muzeul memorial şi să treacă în administrarea instituţiei.

Iniţiatorii proiectului spun că muzeul are instrumentele necesare de a transforma casa într-una memorială, dedicată culturii române, şi să o administreze alături de celelalte, pentru dezvoltarea turismului local.

”Transmiterea din administrarea Bibliotecii Metropolitane în administrarea Muzeului Literaturii a acestui imobil, ar putea transforma casa într-un muze al memoriei activităţii autorului, dar şi un muzeu al contextului istoric, cultural, literar, social, politic în care acesta a trăit, devenind prin intermediul unui discurs expoziţional adecvat şi un muzeu al istoriei tipografiei şi a cărţilor bisericeşti difuzate prin intermediul tiparniţei care să completeze expoziţia d bază recent deschisă de Muzeul Naţional al Literaturii Române”, se mai arată în expunerea de motive.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.