Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) anunţă că marţi va depune plângere penală la Parchetul de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în legătură cu „declaraţiile ofensatoare” ale vicepreşedintelui AUR Marius Lulea, în care acesta a făcut „apologia regimului comunist şi a dictatorului Nicolae Ceauşescu”. Preşedintele IICCMER, Daniel Şandru, consideră că promovarea acestor idei în 2025, „la peste trei decenii de la prăbuşirea comunismului”, reprezintă „nu doar o impietate faţă de memoria celor care au suferit, ci şi o manifestare de periculoasă inconştienţă democratică”. „Glorificarea dictaturii nu este o opinie politică, ci o ofensă adusă demnităţii umane şi legii în vigoare”, afirmă Şandru.
Declaraţiile la care face referire IICCMER au fost făcute în cadrul unei emisiuni la Antena 3 în data de 12 mai 2025.
IICCMER precizează că în cadrul acestei intervenţii, Marius Lulea a afirmat următoarele: „Păi şi Ceauşescu era suveranist, eu chiar îmi aduc aminte că a luat o poziţie curajoasă şi suverană în 1968, atunci când a fost singurul preşedinte din blocul comunist care a avut curajul să se ridice demn împotriva ocupaţiei sovietice din Cehoslovacia. Nu sunteţi în măsură să criticaţi un regim care a construit milioane de apartamente, sute de hidrocentrale, care a făcut bine pentru această ţară, dincolo de zona de ocupaţie în care noi ne aflam. Dumneavoastră aţi distrus tot ce s-a construit bine în timpul regimului comunist”
Preşedintele executiv al IICCMER, prof.univ.dr. Daniel Şandru, consideră că declaraţia lui Marius Lulea „nu reprezintă doar o manifestare de ignoranţă istorică, ci şi o sfidare flagrantă a cadrului legal al memoriei democratice în România”.
„În conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă nr. 31/2002, republicată, promovarea în spaţiul public a cultului unor persoane condamnate pentru crime împotriva umanităţii, precum Nicolae Ceauşescu, constituie o încălcare a legii. Regimul Ceauşescu a fost declarat ilegitim şi criminal de statul român, iar dictatorul a fost condamnat pentru genocid. A invoca suveranitatea unei dictaturi nu înseamnă altceva decât a reabilita simbolic un regim care a încălcat drepturile fundamentale ale cetăţenilor, a patronat un sistem de opresiune şi teroare, şi a condamnat milioane de români la frig, foame şi frică. Construcţiile de beton ale regimului nu pot şterge memoria victimelor Securităţii, a prizonierilor politici, a demolărilor forţate şi a foametei ce au afectat un întreg popor în numele „suveranităţii”, afirmă Daniel Şandru.
Sursa citată consideră că promovarea acestor idei în anul 2025, la peste trei decenii de la prăbuşirea comunismului, reprezintă „nu doar o impietate faţă de memoria celor care au suferit, ci şi o manifestare de periculoasă inconştienţă democratică”.
„Glorificarea dictaturii nu este o opinie politică — este o ofensă adusă demnităţii umane şi legii în vigoare”, subliniază Şandru.
IICCMER mai menţionează că în 17 februarie 2025, Institutul a depus o plângere penală şi în cazul europarlamentarei Diana Şoşoacaă pentru declaraţii similare, însă până în prezent Parchetul de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a transmis niciun răspuns oficial în această speţă.
IICCMER reafirmă angajamentul său de a apăra memoria victimelor regimurilor totalitare şi de a combate orice formă de glorificare sau reabilitare a regimului comunist, în conformitate cu prevederile legale şi valorile democratice ale României.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.