Peste 170 de persoane au fost evacuate preventiv, în ultimele 24 de ore, din cauza inundaţiilor care au afectat peste o sută de localităţi, din 24 de judeţe, alţi doi oameni surprinşi de viituri fiind salvaţi de pompieri, arată un bilanţ transmis, marţi, de IGSU. Cea mai gravă situaţia a fost în judeţul Galaţi unde 65 de locuinţe au fost inundate de un pârâu ieşit din matcă, fiind evacuate165 de persoane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), misiunile pompierilor pentru salvarea persoanelor şi înlăturarea efectelor generate de inundaţiile din ţară se derulează neîntrerupt de cinci zile.
 
În ultimele 24 de ore, au fost evacuate preventiv 171 de persoane, iar alte două persoane surprinse de viituri au fost salvate de pompierii militari.
 
FOTO: ISU Giurgiu
FOTO: ISU Giurgiu
Precipitaţiile abundente din cursul zilei de luni şi de noaptea trecută au produs viituri şi inundaţii locale în 106 localităţi din 24 de judeţe (Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sălaj, Teleorman, Timiş, Vaslui şi Vrancea), precum şi în municipiul Bucureşti.
 
"Intervenţiile pompierilor pentru evacuarea apei s-au derulat cu dificultate din cauza nivelului crescut al apei şi a volumului mare de aluviuni aduse de viituri. Salvatorii au acţionat cu motopompe pentru scoaterea apei acumulate în 253 locuinţe, 37 de subsoluri şi 440 de curţi, cât şi pentru a facilita scurgerea apei din gospodării, prin acţiuni de decolmatare a şanţurilor, rigolelor şi podeţelor", arată IGSU.
 
La acest moment, pompierii militari intervin pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor în judeţele Giurgiu, Galaţi, Ilfov şi Vrancea. În continuare, în judeţul Prahova, au loc căutări pentru găsirea celui de-al patrulea copil luat de viitură în cursul zilei de vineri. 
 
O situaţie deosebită se înregistrează în judeţul Galaţi, în localitatea Corod, unde 165 de persoane au fost evacuate preventiv având în vedere creşterea nivelului apei pe pârâul Corozel. Totodată, echipajele ISU împreună cu autorităţile locale acţionează pentru supraînălţarea digului de protecţie cu saci de nisip.
 
FOTO: ISU Galaţi
FOTO: ISU Galaţi

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă, în urma viiturii formate luni seară după ce pârâul Corozel a ieşit din matcă, pe fondul precipitaţiilor abundente, au fost inundate 65 de locuinţe, iar 50 de pompieri au fost mobilizaţi acolo pentru a ajuta la evacuarea oamenilor şi la scoaterea apei din gospodării.

Conform sursei citate, viitura ameninţa, în noaptea de luni spre marţi, şi localitatea Matca, motiv pentru care a fost emis mesaj Ro-Alert de viitură prin care au oamenii au fost înştiinţaţi de riscurile existente, însă aici nu au fost probleme.

"Viitura care se propaga spre localitatea Matca a fost oprită în barajul de acumulare din aval de localitatea Corod. Azi-noapte, după ce pericolul a trecut, oamenii au revenit la locuinţe şi împreună cu forţele mobilizate au scos apa din locuinţe”, a declarat Chiriţă.

Marţi dimineaţă, mai sunt inundate 5 locuinţe, 15 curţi şi 15 anexe din Corod.

În sprijinul pompierilor şi oamenilor afectaţi de inundaţii intervin şi 20 de jandarmi. forţele intervin pentru scoaterea apei din curţi, anexe, locuinţe şi din grădini şi solarii, unde pagubele sunt însemnate.

FOTO: ISU Teleorman
FOTO: ISU Teleorman
IGSU mai arată că, din cauza efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice, circulaţia rutieră este în continuare afectată pe trei drumuri naţionale (DN 73D - Argeş, DN 6 - Teleorman şi DN 2 - Vrancea), două drumuri judeţene (DJ 704A - Alba şi DJ 503 - Teleorman) şi un drum comunal (DC 94 - Buzău).  
 
Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în judeţele care s-au aflat sub incidenţa prognozelor de vreme severă, au fost emise mesaje de avertizare pentru populaţie prin sistemul Ro-Alert.
 
FOTO: ISU Argeş
FOTO: ISU Argeş
 
"Având în vedere numărul mare de solicitări primite din partea cetăţenilor, pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă, la nivelul judeţelor afectate au fost dispuse măsuri de suplimentare a efectivelor cu pompieri din turele libere şi au fost activate grupele operative. 
În contextul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. Informaţii despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate vor fi imediat anunţate prin numărul unic de urgenţă 112", precizează IGSU.
 
Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în judeţele afectate a forţelor şi mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.