Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) va face în perioada următoare o nouă serie de teste pentru sistemul RO ALERT, urmând a fi emise mesaje în mai multe zone ale ţării. Populaţia va primi mesaje cu textul ”TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecţie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În perioada următoare, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în colaborare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, va realiza o nouă rundă de testări ale Sistemului RO-ALERT. Activitatea are scopul de a examina funcţionarea sistemului prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate în raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone”, transmis, vineri, IGSU.

Sursa citată a precizat că telefoanele configurate pentru recepţia mesajelor RO-ALERT şi care se vor afla în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor recepţiona următorul mesaj: ”TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecţie”.

Modurile de afişare şi sunetele de avertizare sunt diferite în funcţie de modelele telefoanelor mobile.

”Pentru a primi mesajele transmise de IGSU şi structurile sale teritoriale, recomandăm cetăţenilor să se asigure că pe terminalele mobile sunt realizate setările corespunzătoare. Informaţiile privind configurarea telefoanelor, în funcţie de model şi de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziţia publicului pe portalul www.ro-alert.ro şi pe site-urile operatorilor publici de reţele de comunicaţii mobile. Asigurăm opinia publică asupra necesităţii şi utilităţii derulării acestor activităţi de testare a sistemului”, a mai transmis IGSU.

Din momentul operaţionalizării Sistemului RO-ALERT (septembrie 2018) şi până în prezent au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populaţiei, în situaţii reale.

Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundaţii sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezenţa unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urşi), toate aceste situaţii au impus avertizarea cetăţenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populaţia a fost informată de existenţa pericolului imediat şi a putut adopta măsurile de autoprotecţie.

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră.

Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziţie o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele  reţelelor de comunicaţii mobile ale furnizorilor de servicii de comunicaţii mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile şi configurate corespunzător care se află în acele zone.

Mesajele sunt difuzate doar în situaţii majore de urgenţă, în zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea cetăţenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.
Mesajele RO-ALERT pot fi recepţionate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.