Ploile torenţiale au creat probleme în 28 de localităţi din şase judeţe, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din zeci de locuinţe, curţi, beciuri şi străzi. Grindina de mari dimensiuni a afectat peste o sută de acoperişuri, 255 de maşini şi 204 copaci, potrivit unui bilanţ prezentat, miercuri, de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ultimele 24 de ore, Administraţia Naţională de Meteorologie, a emis 48 avertizări/atenţionări pentru fenomene meteo periculoase, majoritatea de tip nowcasting, care anunţau frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, cantităţi de apă de până la 50 l/mp. Toate informările privind producerea fenomenelor au fost transmise către autorităţile locale, în vederea dispunerii măsurilor preventive şi operative care se impun. De asemenea, în contextul avertizărilor de vreme severă – Cod Portocaliu şi Cod Roşu, au  fost transmise mesaje de protecţie a populaţiei prin intermediul sistemului de avertizare Ro-Alert în judeţele Alba, Dolj, Maramureş şi Sălaj”, a anunţat, miercuri, IGSU.

Sursa citată a prcizat că, în urma furtunilor de scurtă durată, dar de intensitate semnificativă, au fost semnalate efecte negative la nivelul a 28 localităţi din judeţele Bihor, Caraş-Severin, Dolj, Hunedoara, Maramureş şi Sălaj.

Pompierii militari, sprijiniţi de autorităţile locale, au intervenit pentru evacuarea apei din 41 locuinţe, 108 curţi şi beciuri, dar şi de pe 12 străzi.

Potrivit primelor estimări, din cauza căderilor de grindină, au fost afectate 93 acoperişuri de case, 10 acoperişuri de bloc, 2 acoperişuri de instituţii publice, 255 autovehicule şi 204 copaci.

Totodată, în localitatea Şimleu Silvanei din judeţul Sălaj, din cauza apei infiltrate în locuinţă, s-a dispus măsura preventivă de evacuare a  6 minori. Aceştia au fost relocaţi temporar la rude.

Circulaţia rutieră a fost afectată temporar din cauza apei şi aluviunilor de pe carosabil pe 2 drumuri naţionale (DN 1 şi DN 66A) şi pe un drum judeţean (DJ 108D).

”În această dimineaţă mai erau în desfăşurare intervenţii pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase în judeţele Hunedoara şi Sălaj. Pompierii acţionează cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodăriile cetăţenilor, dar şi cu mijloace specifice pentru înlăturarea aluviunilor şi materialelor rămase în urma scurgerii apelor, a mai transmis IGSU.

Pentru evitarea producerii unor situaţii de urgenţă, pompierii recomandă cetăţenilor ca pe timpul manifestării vântului puternic, să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.