Ploile abundente şi vântul din ultimele ore au produs efecte în opt judeţe - Argeş, Bacău, Călăraşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava şi Vaslui, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din două subsoluri şi 137 de gospodării, fiind afectate 17 locuinţe. Totodată, trei drumuri naţionale (DN 2F, DN 11A şi DN 15D) şi trei drumuri judeţene (DJ 102, DJ 153C şi DJ 159A) au fost afectate din cauza apei acumulate pe carosabil sau a aluviunilor, anunţă IGSU.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) arată că, în contextul fenomenelor de vreme rea prognozate pentru această perioadă, de luni de la ora 14.00 până marţi, la ora 7.00, peste 3.900 de pompieri militari din 26 de judeţe au intervenit în sprijinul autorităţilor şi populaţiei din zonele afectate.
 
Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
"Avertizările emise de meteorologi au produs efecte în 8 judeţe (Argeş, Bacău, Călăraşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava şi Vaslui), iar misiunile derulate au vizat evacuarea apei din două subsoluri şi 137 de gospodării ale cetăţenilor, fiind afectate 17 locuinţe. Intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca aceste incidente să nu genereze victime în rândul cetăţenilor", arată IGSU.
 
De asemenea, trei drumuri naţionale (DN 2F, DN 11A şi DN 15D), trei drumuri judeţene (DJ 102, DJ 153C şi DJ 159A) au fost afectate din cauza apei acumulate pe carosabil sau a aluviunilor. 
 
Din punctul de vedere al alimentării cu energie electrică, în 5 localităţi din judeţul Vrancea sunt semnalate probleme, iar pentru remedierea situaţiei, echipe de intervenţie ale furnizorului de curent se află în teren.
 
"La acest moment, pentru înlăturarea efectelor hidrometeorologice, salvatorii intervin în judeţele Argeş, Neamţ şi Vaslui pentru degajarea apei şi aluviunilor de pe carosabil (DN 15D, DJ 159A şi DC 26) şi pentru evacuarea apei din 20 case şi 24 curţi", arată IGSU.
 
FOTO: ISU Vaslui
FOTO: ISU Vaslui
 
Reprezentanţii IGSU spun că o situaţie deosebită a fost înregistrată în judeţul Vaslui, unde, din cauza depăşirii cotelor de inundaţii pe râurile Bârlad şi Gârboveta, pentru protecţia populaţiei din zonele posibil afectate, a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-Alert.
 
Având în vedere că atenţionările hidrometeorologice ce vizează instabilitate atmosferică accentuată, ploi însemnate cantitativ, precipitaţii predominant sub formă de ninsoare la munte, precum şi scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie sunt în vigoare până marţi seara, evoluţia situaţiei este atent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional al IGSU şi, în funcţie de dinamică, vor fi dispuse măsurile imediate pentru înlăturarea şi limitarea potenţialelor efecte.
 
Totodată, având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, populaţia din zonele vizate este sfătuită să cureţe şanţurile şi rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.
 
În situaţia manifestării vântului puternic, se recomandă populaţiei să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.