Un număr de 26 de localităţi din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mureş şi Timiş au fost afectate de inundaţii, în urma ploilor abundente şi viiturilor produse în ultimele 24 de ore, anunţă IGSU. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 115 case şi aproape 400 de gospodării, fiind salvate patru persoane care nu mai puteau ieşi din locuinţă întrucât apa avea nivelul de 1,5 metri. Alte zeci de persoane au fost evacuate preventiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) arată că, în urma ploilor abundente, scurgerilor de pe versanţi, viiturilor rapide şi creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă au fost înregistrate efecte în 26 de localităţi din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mureş şi Timiş.

Astfel, pompierii militari şi autorităţile locale au intervenit pentru evacuarea apei din 115 case, 56 de beciuri, 372 de curţi şi 9 obiective sociale. Datorită intervenţiei prompte a salvatorilor şi monitorizării permanente a evoluţiei situaţiei din teren nu au fost înregistrate victime.

FOTO: ISU Bistriţa-Năsăud
FOTO: ISU Bistriţa-Năsăud

În localitatea bistriţeană Domneşti s-a intervenit pentru salvarea a patru persoane care nu mai puteau ieşi din locuinţă, din cauza apei care depăşea 1,5 metri.

"De asemenea, pe durata manifestării fenomenelor periculoase s-a luat decizia de a fi evacuate preventiv din locuinţe 32 de persoane din mai multe localităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud, iar 6 familii din localitatea Hodoşca, judeţul Mureş, s-au autoevacuat la rude. O mare parte dintre persoane s-au întors la casele lor, iar celelalte se vor întoarce, în cel mai scurt timp, după înlăturarea pericolului de inundaţii", mai arată IGSU.

FOTO: ISU Timiş
FOTO: ISU Timiş

Joi dimineaţă, se mai derulează misiuni de evacuarea a apei cu ajutorul motopompelor şi înlăturare a aluviunilor din gospodării doar în judeţul Bistriţa-Năsăud.

În ultimele 24 de ore, au fost afectate temporar de aluviuni şi acumulări de apă 4 drumuri naţionale (DN17C şi DN 17D - în Bistriţa-Năsăud, DN 15 şi DN 15A - Mureş) şi 2 drumuri judeţene (DJ188 - Maramureş şi DJ 572 - Timiş).

"Pentru dispunerea măsurilor de protecţie a populaţiei au fost transmise 6 mesaje de avertizare a cetăţenilor prin sistemul Ro-Alert pentru judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramurel, Mureş şi Suceava, aflate sub incidenţa avertizărilor meteorologice de cod portocaliu emise de către ANM şi avertizării de cod roşu emisă de către INHGA", precizează IGSU.

FOTO: ISU Timiş
FOTO: ISU Timiş

Întrucât Codul roşu de inundaţii este valabil până la ora 10.00 în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Maramureş, iar toată ţara se află sub o informare meteorologică privind instabilitate atmosferică până vineri dimineaţa, peste 5.100 pompieri sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi administraţiei publice locale din zonele în care se produc situaţii de urgenţă.

IGSU recomandă populaţiei din zonele vizate de avertizări să curăţe şanţurile şi rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. De asemenea, în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, oamenii sunt sfătuiţi să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora.

Totodată, oamenii sunt rugaţi să anunţe imediat autorităţile prin numărul 112, dacă au informaţii despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate.

În situaţia manifestării vântului puternic, se recomandă rămânerea în spaţii închise care le asigură protecţia şi evitarea deplasării în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.