IGPR derulează, începând de luni, acţiunea Speed, destinată verificării respectării regimului legal de viteză, în condiţiile în care un accident rutier din cinci este cauzat de viteză, iar de la începutul anului, din cauza vitezei excesive sau neadaptate la condiţiile de drum, au avut loc 183 de accidente rutiere grave, în urma cărora 81 de persoane au decedat şi 145 au fost rănite grav.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”În perioada 17–23 aprilie 2023, conform Programului Operaţiunilor Europene 2023 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), va fi desfăşurată acţiunea Speed, destinată verificării respectării regimului legal de viteză şi prevenirii evenimentelor rutiere cauzate de viteza excesivă. 
La data de 21 aprilie 2023, în cadrul aceluiaşi program, va avea loc operaţiunea Speed Marathon, în cadrul căreia toţi poliţiştii rutieri vor acţiona cu prioritate pentru depistarea celor care depăşesc viteza legală, folosind toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier şi măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea Poliţiei Române”, transmite IGPR.
 
În perioada 1 ianuarie – 9 aprilie 2023, la nivel naţional, din cauza vitezei excesive sau neadaptate la condiţiile de drum, au avut loc 183 de accidente rutiere grave, în urma cărora 81 de persoane au decedat şi 145 au fost rănite grav.
 
”Astfel, 19,2% din totalul accidentelor grave a avut viteza drept cauză generatoare”, precizează poliţiştii.
 
În România, viteza maximă admisă în localităţi este de 50 sau 70 km/h, cu acordul administratorului drumului public, respectiv 90/100 km/h în afara localităţilor, 120 km/h pe drumurile expres şi 130 km/h pe autostrăzi.
 
”Recomandăm conducătorilor auto să respecte regimul legal de viteză aplicabil pe tronsonul de drum pe care circulă, să adapteze în permanenţă viteza la condiţiile meteo-rutiere, să circule cu prudenţă şi să respecte semnalele poliţiştilor rutieri. Pietonilor le recomandăm să respecte regulile de circulaţie aplicabile lor: aceştia trebuie să traverseze strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor „Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora, să evite să pună conducătorii de autovehicule in situaţia de a frâna brusc pentru a le acorda prioritate şi să constituie prin comportamentul lor un exemplu pozitiv pentru cei mici”, precizează IGPR.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.