Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, comisarul Georgian Drăgan, a precizat, marţi, că acţiunile de control făcute de poliţişti în civil nu reprezintă "nimic nou", astfel de activităţi fiind desfăşurate de toate poliţiile din Europa şi din lume, aşadar şi de Poliţia Română. "Poliţiştii au întâlnit situaţii când, la vederea lor, au fost puse măştile de protecţie, pentru ca imediat după ce colegii mei au plecat din acel perimetru să fie scoase", a spus Drăgan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Aş dori în primul rând să vă spun că în această pandemie nu suntem în tabere diferite: Poliţia versus cetăţeni! Dimpotrivă, suntem împreună, în această luptă cu pandemia, şi trebuie să respectăm măsurile de protecţie sanitară, pentru că numai astfel putem diminua impactul COVID-19 asupra noastră, a tuturor", a declarat, marţi seară, comisarul de poliţie Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române.
 
El a explicat că, având în vedere numărul de cazuri de COVID-19 înregistrate, la nivel naţional, pentru prevenirea şi combaterea infectării cu noul coronavirus, Poliţia Română, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, alături de Poliţia Locală şi cu suportul Direcţiilor de Sănătate Publică, al Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al Inspectoratului Teritorial de Muncă, intensifică activităţile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
 
"Din experienţa acţiunilor desfăşurate până în prezent, s-a constatat faptul că, în unele cazuri, oamenii respectă aceste măsuri de prevenire a răspândirii COVID -19, doar la vederea forţelor de ordine. Este o vorbă românească: Ne furăm singuri căciula! Este adevărat, poate nu primiţi o amendă, dar riscul la care vă expuneţi dumneavoastră şi cei din jur este foarte mare! Nu ne dorim să fim ,,poliţiştii răi” şi nici să dăm amenzi, dar atunci când oamenii nu înţeleg că încercăm să depunem toate eforturile pentru a-i proteja, trebuie să luăm şi altfel de măsuri, pentru ca legea să fie respectată", a afirmat Drăgan.
 
El a adăugat că toate măsurile au fost aplicate gradual.
 
"Una dintre măsurile puse în aplicare a fost ca unele activităţi, la nivel naţional, să fie efectuate de poliţişti, în civil. Aşa cum v-am spus, poliţiştii au întâlnit situaţii când, la vederea lor, au fost puse măştile de protecţie, pentru ca imediat după ce colegii mei au plecat din acel perimetru să fie scoase. Nu este nimic nou în modul de abordare al Poliţiei Române. Fac precizarea că, şi până în prezent, la diferite acţiuni, poliţiştii au desfăşurat activităţi fără portul uniformei de serviciu... şi aici vă pot da câteva exemple: controalele efectuate la societăţi comerciale, pe linie de economic, verificări în ceea ce priveşte comerţul stradal ilicit, precum şi alte activităţi specifice muncii de poliţie", a detaliat Georgian Drăgan.
 
Potrivit sursei citate, "astfel de activităţi sunt desfăşurate de toate poliţiile din Europa şi din lume, aşadar şi de Poliţia Română".
 
"Bineînţeles că, pe parcursul activităţilor, vor fi purtate discuţii cu cetăţenii şi li se va atrage atenţia asupra purtării în mod corespunzator a măştii de protecţie, asupra necesităţii distanţării fizice şi a respectării regulilor de igienă. Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că rolul acestor activităţi nu este neapărat acela de a aplica sancţiuni, ci de a explica oamenilor necesitatea respectării tuturor normelor de protecţie sanitară.
Sănătatea şi viaţa dumneavoastră sunt cele mai importante şi vă rugăm să fiţi responsabili!", a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române.
 
Poliţiştii şi reprezentanţii celorlalte instituţii implicate în acţiunile de verificare vor continua activităţile.
 
"Vă recomandăm să păstraţi distanţarea fizică, să purtaţi masca de protecţie, să respectaţi modul de organizare a evenimentelor şi să nu vă expuneţi inutil la riscuri. Suntem şi vom fi prezenţi în toate zonele aglomerate din România, pentru protejarea dumneavoastră. Repet, rolul nostru nu este acela de a aplica sancţiuni, dar nu vom tolera nerespectarea legii. Mulţumim tuturor celor care înţeleg că sănătatea este cea mai importantă şi respectă regulile generale de prevenire a răspândrii COVID-19. Suntem la datorie şi aplicăm legea în litera şi spiritul ei", a conchis comisarul Georgian Drăgan.
 
Anterior, surse din poliţie declarau pentru News.ro că poliţiştii ar putea începe să facă şi controale şi în civil, ca măsură de limitare a răspândirii COVID-19.
 
Conform surselor citate, în jur de 20% dintre poliţişti vor fi îmbrăcaţi în civil şi vor controla persoanele pe care le observă că nu respectă măsurile de protecţie, conform normelor legale în vigoare. Măsura ar putea fi aplicată în contextul în care sunt multe persoane care nu respectă normele de protecţie decât la vederea unei uniforme.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.