Peste 150.000 de credincioşi sunt aşteptaţi în această săptămână la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, racla cu sfintele moaşte urmând a fi scoasă marţi dimineaţă din Catedrala Mitropolitană în cadrul unei procesiuni religioase.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anul acesta, pelerinii care vor veni la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se vor putea închina şi la moaştele Sfintei Întâi Muceniţe şi Întocmai cu Apostolii Tecla, aduse de la Mănăstirea Neamţ.

Moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi scoase din interiorul Catedralei Mitropolitane în cursul dimineţii de marţi, în cadrul unei procesiuni religioase, după care vor fi aşezate în curtea lăcaşului de cult într-un baldachin special amenajat.

Pentru a evita aglomeraţia din următoarele zile, când la Iaşi vor sosi zeci de mii de credincioşi din întreaga ţară, în cursul zilei de luni, sute de persoane s-au aşezat la rând, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva, în interiorul catedralei.

Autorităţile se aşteaptă ca în cursul după-amiezii de luni să se formeze rând în jurul Catedralei Mitropolitane, primii pelerini sosind deja cu autocarele din mai multe zone ale ţării.

La pelerinajul de la Iaşi sunt aşteptaţi să ajungă în total peste 150.000 de oameni, sfintele moaşte urmând să rămână în curtea Catedralei Mitropolitane pe tot parcursul acestei săptămâni.

Sute de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizaţi în timpul evenimentelor religioase de la Iaşi, iar pentru pelerini a fost creat un culoar special de acces către Catedrala Mitropolitană.

Sfânta Liturghie este programată sâmbătă, 14 octombrie, şi se va desfăşura pe o scena în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonala Ştefan cel Mare.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării, au stat şi câte 10-12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte, rândul pelerinilor atingând câţiva kilometri.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.