Câteva sute de elevi şi cadre didactice de la Colegiul Pedagogic ”Vasile Lupu” din Iaşi, dar şi părinţi, participă, joi, la un marş de protest pe străzile Iaşiului, nemulţumiţi că elevii au fost evacuaţi din clădirea în care învaţă din cauza degradării imobilului şi a riscului seismic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Protestul a fost iniţiat de Asociaţia de Părinţi de la colegiul ieşean.
 
Manifestanţii s-au adunat, joi la prânz, în curtea unităţii şcolare din zona Copou şi au pornit în marş pe traseul Rond Agronomie-Bulevardul Carol-Piaţa Unirii-Bulevardul Ştefan cel Mare. Protestatarii se vor opri în faţa Primăriei Iaşi.
 
Atât elevii, cât şi părinţii solicită revenirea de urgenţă la programul de dimineaţă, precum şi găsirea unei locaţii în zona Copou, unde să înveţe toţi elevii colegiului. Elevii au fost relocaţi la mai multe şcoli din municipiul Iaşi. Protestatarii solicită ca Primăria Iaşi să rezolve situaţia în cel mai scurt timp, ameninţând că elevii nu vor mai participa la ore.
 
Secretarul Consiliului Director al Asociaţiei Părinţilor de la Liceul Pedagogic, Cătălin Leonte, susţine că evacuarea elevilor a fost făcută în mod forţat.
 
”Cerem revenirea la normalitate, adică la acel program de dimineaţă, pe care l-au avut elevii înainte de această evacuare forţată. Spun forţată, pentru că evacuarea s-a făcut fără consultarea părinţilor. Au fost relocaţi aceşti copii în mai multe locaţii din oraş. Sunt copii din clasele primare care învaţă în clase foarte mici ca dimensiune. Copiii sunt nemulţumiţi şi chiar ajung să ne spună acasă nu mai vor să meargă la şcoală”, a precizat Cătălin Leonte.
 
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi a afirmat că decizia de relocare a fost adoptată de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, în condiţiile în care actualele clădiri ale Colegiului Pedagogic sunt încadrate în clasa de risc seismic I.
 
Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a precizat, cu o zi în urmă, că proiectul de reabilitare a tuturor clădirilor de la Colegiul Pedagogic este în faza de licitaţie şi că lucrările vor fi începute din fondurile proprii ale municipalităţii. Valoarea investiţiei depăşeşte 75 de milioane de lei.
 
Edilul Mihai Chirica a declarat că siguranţa elevilor şi profesorilor este pe primul plan, el precizând că mutarea este una temporară, până la finalizarea lucrărilor. Totodată, el a acuzat că în spatele protestelor ar exista imixtiuni politice din partea unor reprezentanţi ai USR, Forţa Dreptei şi PSD.
 
Secretarul Consiliului Director al Asociaţiei Părinţilor de la Liceul Pedagogic, Cătălin Leonte, a respins acuzaţiile primarului Mihai Chirica, afirmând că este o dezinformare a opiniei publice din partea edilului şi o lipsă de respect faţă de cei peste 800 de elevi ai colegiului. 
 
”Este doar demersul elevilor şi părinţilor care îşi strigă suferinţa si durerea, care în continuare sunt umiliţi şi batjocoriţi prin nepăsare”, a declarat Cătălin Leonte.
 
În 27 februarie, elevii Colegiului Naţional Pedagogic ”Vasile Lupu” din Iaşi au fost evacuaţi din instituţia de învăţământ, din cauza riscului seismic al clădirii principale. Un număr de 23 de clase, de la a V-a până la a XII-a, au fost relocate în două unităţi şcolare ieşene, respectiv Seminarul Teologic Ortodox şi Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară ”Vasile Adamachi”. Clasele primare îşi continuă activitatea la internatul Colegiului Naţional Pedagogic ”Vasile Lupu”, în sala de lectură.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.