Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a declarat că pe faleza din Mamaia erau în anul 2020, 63 de băcănii, adăugând că speră că numărul acestora nu este în creştere, deoarece în curând ar însemna ca toată faleza să fie o băcănie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Horia Constantinescu a declarat luni, într-o conferinţă de presă susţinută în Mamaia şi prilejuită de lansarea Comandamentului Litoral 2023, că echipele de control vor acorda o atenţie sporită magazinelor alimentare. 
 
“Vor fi verificate locaţiile de pe plajă, cele de pe faleză, vom acorda o atenţie sporită inclusiv magazinelor alimentare, pentru că, după cum ştiţi, există o hotărâre de Guvern 559/2001, cea care interzice aceste tipuri de activităţi în staţiunile turistice, în sensul că nu se pot vinde carne, cartofi, iaurt şi oricare dintre alimentele neprocesate dedicate cumva gătirii, eventual în balconul camerei de hotel, aşa cum din păcate s-a întâmplat de foarte multe ori. Aceste activităţi generează inclusiv pericol pentru consumator. Odată achiziţionată carne sau peşte în variantă refrigerată şi depozitată ulterior necorespunzător reprezintă un real pericol pentru fiecare dintre consumatori”, a afirmat Horia Constantinescu.
 
El consideră că ar fi nevoie de o recalibrare a staţiunilor turistice şi eliminate băcăniile de pe faleze. 
 
“Se impune o recalibrare a staţiunilor turistice pentru că unele dintre acestea au devenit cartiere ale oraşelor pe lângă care au fost înfiinţate, din păcate, credem noi, dar este prea târziu să stabilim că este nevoie de o altă abordare, având în vedere că au devenit şi zone de locuit. Cu siguranţă zona efectiv sau eminamente turistică a staţiunii turistice trebuie redimensionată şi eliminate toate structurile de tip băcănie de pe faleze sau din zonele cu impact turistic major. Dar pot rămâne magazinele acolo unde au şi structură de alimentaţie publică pentru a fi siguri că respectă şi hotărârea de Guvern”, a transmis preşedintele ANPC.
 
El a fost întrebat dacă ştie câte astfel de magazine sunt în staţiunile de pe litoral. 
 
“În 2017, în Mamaia, erau undeva la 15-16 astfel de magazine. În 2020, pe faleza din Mamaia erau undeva la 63 de băcănii. Sper că nu în creştere. În curând ar însemna să fie toată faleza o băcănie şi atunci ar putea fi interesantă şi din punct de vedere turistic. Nicăieri în lume nu ar mai exista o faleză plină cu atâtea astfel de magazine”, a precizat Horia Constantinescu.
 
Întrebat dacă faleza din Mamaia va fi în această vară o bacănie, preşedintele ANPC a răspuns: “Cu siguranţă, nu. Vor fi aplicate sancţiuni tuturor celor care desfăşoară astfel de activităţi, dacă înţeleg să nu respecte sancţiunea pentru abateri repetate se vor lua măsurile corespunzătoare: suspendarea activităţii pe o perioadă de la 6 la 12 luni, iar în condiţiile nerespectării şi acestor măsuri, închiderea definitivă”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.