Deputatul PNL de Giurgiu Maria Gabriela Horga afirmă că în Consiliul Local Giurgiu a fost aprobată o hotărâre prin care se stabileşte că activităţile generatoare de poluare trebuie amplasate la cel puţin un kilometru distanţă de orice aşezare umană şi 500 de metri faţă de orice activitate economică. Decizia vine ca răspuns la un proiect de amplasare a unui incinerator de deşeuri, inclusiv cadavre de animale, la 460 de metri de locuinţe. Horga acuză instituţii precum Ministerul Sănătăţii că nu îşi face datoria şi că i-a trimis, ca răspuns la o interpelare, un text cu ”citate ample dintr-un studiu de impact publicat pe pagina DSP Giurgiu, realizat la cererea firmei care urmează să construiască incineratorul”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Consiliul Local Giurgiu, la propunerea primarului Adrian Anghelescu, a aprobat un proiect de hotărâre privind stabilirea unor distanţe minime pentru activităţile generatoare de poluare. Asemenea proiecte trebuie amplasate la minimum un kilometru faţă de orice aşezare umană şi la minimum 500 de metri faţă de orice activitate economică. Propunerea a fost prezentată de primarul Adrian Anghelescu şi reprezintă un răspuns legal la tentativa de amplasa un incinerator de deşeuri într-o zonă aflată la 460 de metri de locuinţele unor giurgiuveni. Primăria a apelat la această soluţie pentru că autorităţile care trebuiau să blocheze instalarea incineratorului - Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Giurgiu, Autoritatea pentru Protecţia Mediului Giurgiu - nu şi-au făcut datoria”, a scris Maria Gabriela Horga, joi, pe Facebook.

Ea a menţionat că se opune proiectului privind înfiinţarea unui incinerator pentru deşeuri în municipiul Giurgiu.

”Amplasarea incineratorului în zona fostului combinat chimic, închis tocmai din cauza poluării, va fi un pericol pentru cetăţenii din Giurgiu. Instituţiile statului trebuie să îşi facă datoria şi nu să asiste pasive până la producerea unor tragedii, aşa cum s-a întâmplat, din păcate, în alte cazuri. Am folosit şi folosesc toate pârghiile pe care le am în calitate de parlamentar pentru a bloca proiectul, adresând întrebări şi interpelări pe această temă instituţiilor cu atribuţii în domeniu. Am avut o surpriză neplăcută, atunci când am primit răspunsul de la Ministerul Sănătăţii, condus de Alexandru Rafila, la interpelarea pe care am adresat-o pe tema proiectului de realizare a incineratorului (...). Răspunsul conţine citate ample dintr-un studiu de impact publicat pe pagina DSP Giurgiu, realizat la cererea firmei care urmează să construiască incineratorul. Este un document prin care se pregătea terenul pentru justificarea realizării incineratorului. La conducerea DSP Giurgiu este Magdalena Nicoleta Mărcuţ, propusă de PSD Giurgiu”, a afirmat Horga, deputat de Giurgiu.

Ea a prezentat informaţiile din document: ”Considerăm că activităţile care se vor desfăşura în cadrul acestui obiectiv de investiţie nu vor afecta negativ confortul şi starea de sănătate a populaţiei din zonă”.

Potrivit deputatului, ”demnitarii şi angajaţii de la Ministerul Sănătăţii şi DSP Giurgiu sunt plătiţi din banii contribuabililor pentru a le proteja sănătatea, nu pentru a-şi însuşi punctul de vedere al unei firme private. Autorităţile avertizate trebuie să îşi facă treaba şi să nu mai citeze din studii făcute de diverse firme şi sa verifice acele texte şi acele firme”.

”În mod bizar, în răspunsul la interpelarea pe care am adresat-o, Ministerul Sănătăţii citează acest document şi face referire la presupusele avantaje sociale şi economice, care, în mod evident, nu constituie obiectul activităţii Ministerului Sănătăţii: «Considerăm că obiectivul de investiţie poate avea un impact pozitiv din punct de vedere socio-economic si administrativ în zonă, iar eventualul impact negativ asupra sănătăţii populaţiei poate fi evitat prin respectarea condiţiilor enumerate în studiu». Or, prioritatea Ministerului Sănătăţii ar trebui să fie sănătatea populaţiei, nu impactul socio-economic şi administrativ! Afirmaţia nu are nicio acoperire, din moment ce provine dintr-un raport întocmit de un medic pentru firma care urmează să realizeze incineratorul”, a adăugat Horga.

Ea a arătat că prin acel document se cere, practic, interdicţie pentru extinderea zonei de locuinţe, în condiţiile în care distanţa dintre incinerator şi zona locuită era de 460 de metri şi ar fi trebuit să fie de minimum 500 de metri.

”«Recomandăm ca zona de locuinţe a localităţii sã nu se mai extindă spre obiectivul propus-terenul neconstruit existent va fi considerat zonă de protectie sanitară», se afirmă în document. Cum adică să recomanzi să nu se extindă zona de locuinţe a localităţii? Când acolo sunt proprietăţile unor oameni şi sediile unor firme? Din cauza incineratorului? Cum să citeze o instituţie a statului asemenea inepţii? Un alt semn de întrebare. Din aprilie 2023, prin Ordinul Ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila, 119/2014, a fost modificat articolul care reglementa aceste situaţii. Nu mai sunt menţionate distanţele minime de protecţie sanitare între teritorile protejate şi perimetrul unităţilor care produc disconfort şi riscuri asupra sănatăţii populaţiei!”, a menţionat Maria Horga. 

Ea a subliniat că va adresa interpelări instituţiilor abilitate să stopeze acest proiect şi că în Camera Deputaţilor ar putea avea loc o dezbatere pe această temă cu prezenţa Ministrului Sănăţăţii Alexandru Rafila.

”Realizarea acestui incinerator ar putea pune în pericol sănătatea locuitorilor din municipiul Giurgiu. Atât Ministerul Sănătăţii, cât şi DSP Giurgiu trebuie să înţeleagă că sunt în slujba cetăţenilor şi nu reprezintă interesele firmei care vrea să realizeze incineratorul! Marian Mina, preşedintele PSD Giurgiu, se pretinde preocupat de acest subiect, dar colegii lui de partid nu îşi fac datoria”, a conchis ea.

Activişti din Giurgiu şi Ruse au anunţat că vor protesta, vineri, în cele două oraşe, faţă de proiectul de construire a unui incinerator de deşeuri (cadavre de animale şi deşeuri medicale) pe locul fostului combinat chimic Verachim, potrivit G4Media.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.