HIV Outcomes Romania afirmă că noua lege a pensiilor anulează dreptul la pensia de invaliditate fără stagiu de cotizare minim, ceea ce afectează comunitatea persoanelor cu HIV şi solicită autorităţilor îndreptarea acestei situaţii. ”Această măsură va condamna la a rămâne fără mijloace de supravieţuire un număr de aproximativ 7.000 de supravieţuitori cu HIV, infectaţi în sistemul de stat şi faţă de care România şi-a recunoscut deja responsabilitatea prin Legea privind Sistemul Unitar de Pensii nr 263/ 2010, care a acordat pensie de invaliditate persoanelor care trăiesc cu HIV”, precizează organizaţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
HIV Outcomes Romania a transmis către mai multe instituţii, printre care Preşedinţia României, primul ministru, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, ministrul Sănătăţii, Senatul României, Camera Deputaţilor un punct de vedere şi o recomandare privind propunerea de lege privind Sistemul Public de Pensii. 
“HIV Outcomes Romania, alături de cele 10 organizaţii sustinătoare semnatare, sunt profund îngrijoraţi de perspectiva adoptării actualei forme a Propunerii de Lege privind Sistemul Public de Pensii, care prin introducerea obligativităţii existenţei stagiului de contribuţie pentru pensia de invaliditate, anulează un drept greu câştigat de comunitatea persoanelor cu HIV- dreptul la pensia de invaliditate fără stagiu de cotizare minim”, se arată în comunicat. 
HIV Outcomes Romania a afirmă că România are o datorie morală faţă de membrii supravieţuitori ai cohortei de peste 10.000 de copii infectaţi accidental în sistemul de stat în perioada 1988-1991. 
“Copiii din cohortă nu au avut şansa de a creşte şi de a se dezvolta în condiţii normale, din cauza stigmei şi a temerilor societăţii, ei fiind de cele mai multe ori lipsiţi de orice formă de acces la educaţie şi inserţie socială/familială. Cei care au avut şansa să devină adulţi au avut vieţi deosebit de grele, petrecute în spitale, centre de îngrijiri, departe de comunitatea copiilor care mergeau la grădiniţă, şcoală sau facultăţi, departe de posibilitatea de a avea inclusiv o viaţă de familie obişnuită. Introducerea acestei obligativităţi imposibil de îndeplinit obiectiv, este o formă gravă de încălcare a dreptului la viaţă şi de discriminare a persoanelor cu HIV, istoric fiind recunoscut că acestea nu au putut face parte din sistemul de formare şi angajare profesională” a transmis sursa citată.
HIV Outcomes Romania apreciază că această măsură va condamna la a rămâne fără mijloace de supravieţuire un număr de aproximativ 7.000 de supravieţuitori cu HIV, infectaţi în sistemul de stat şi faţă de care România şi-a recunoscut deja responsabilitatea- prin Legea privind Sistemul Unitar de Pensii nr 263/ 2010, care a acordat pensie de invaliditate persoanelor care trăiesc cu HIV (art. 68,1B - alături de cele afectate de neoplazii, schizofrenie). 
“Această compensare simbolică din partea Statului român a asigurat supravieţuitorilor cu HIV, un minim de finanţare a unui trai care este în medie mai costisitor decât al persoanelor din populaţia generală. Este important să se înţeleagă că există o relaţie directă de subordonare între condiţiile de trai/ calitatea vieţii şi a sănătăţii, aderenţă la tratamentul antiretroviral şi controlul răspândirii HIV în comunităţile vulnerabile şi în societate. În condiţii de bună calitate a vieţii şi a sănătăţii, persoana respecta tratamentul specific şi ajunge în stadiul de supresie virală- adică nu mai transmite HIV în comunitate, aspect important pentru noi toţi”, au explicat reprezentanţii HIV Outcomes Romania. 
Organizaţia afirmă că dacă România doreşte să aibă ZERO noi infectări cu HIV până în 2030, aşa cum s-a angajat prin acorduri internaţionale (cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Comisia Europeană, ONU, UNAIDS), legislativul si executivul României trebuie să facă mai mult pentru garantarea unor bune condiţii de viaţă pentru persoana cu HIV. 
HIV Outcomes Romania a adăugat că pentru ca persoanele cu HIV să continue să îşi ia corect tratamentul antiretroviral, să devină HIV "nedectabile" şi astfel să fie stopată răspândirea virusului în comunităţi, acestea trebuie să aibă acces la condiţii decente de viaţă. 
“Având în vedere cele enunţate, propunem amendarea Proiectului Lege privind sistemul public de pensii, cu includerea prevederii exceptării de la efectuarea stagiului de cotizare (art 61, alin 1B), a persoanelor care nu au realizat stagiu de cotizare în sistem, ei fiind în perioada copilăriei incapacitaţi/ limitaţi în a accesa programele de educare din sistemul de învăţământ sau de formare profesională, din cauza afecţiunilor severe/cronice. (Cum este cazul celor peste 10.000 de minori care în 1988-1991 au fost infectaţi cu HIV în sistemul de stat, şi care în condiţii de lipsă de acces la tratament şi de stigmă din partea societăţii, au fost excluşi de la activităţile de formare şi educare)”, a mai transmis HIV Outcomes Romania. 
 
HIV Outcomes reuneşte la nivel european experţi şi organizaţii din domeniile de referinţă pentru HIV, alături de instituţiile emblematice pentru sănătatea publică şi controlul HIV- UNAIDS, ECDC (Agenţia Comisiei Europene), EACS, UNITE Parliamentarians Network, Fast Track Cities (membri observatori). Misiunea organizaţiei este de îmbunătăţire a calităţii vieţii şi a sănătăţii persoanelor cu HIV, prin furnizarea de dovezi ştiinţifice şi schimbul de bune practici dedicate sprijinirii adaptării politicilor publice din domeniul HIV şi al practicilor clinice.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.