Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va aproba miercuri prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu 15 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă luată marţi poate fi consultată AICI.

„Pe ordinea de zi va figura hotărârea de Guvernul privind prelungirea stării de alertă. Ieri am avut întâlnirea CNSU prin care a propus Guvernului prelungirea stării de alertă cu 30 de zile şi să completăm hotărârea de Guvern cu câteva măsuri suplimentare prezentate deja după reuniunea CNSU de ieri. În principal se instituie obligativitatea portului măştii în spaţii aglomerate ca staţii de autobuz, peroane, pieţe, târguri, oboare. Pentru incidenţă între 1,5 la mie iş 3 la mie, iar în localităţile în car ese depăşeşte indicele de 3 la mie, CNSU propune instituirea obligativităţii portului măştii în toate spaţiile, nu doar în cele aglomerate”, a afirmat Ludovic Orban, la începutul şedinţei de miercuri a Executivului. 

El a adăugat că a fost reglementată şi activitatea sălilor de spectacole, teatre cinema, restaurante cafenele se reduce la capacitatea de 50% acolo unde rata de infectare este sub sau egală cu 1,5 la mie, iar în localităţile cu rate de infectare între 1,5 – 3 la mie vor funcţiona cu capacitate de 30%, iar programul va fi redus până la ora 23.00.

„Am avut consultări cu reprezentanţi au industriilor creative, de cultură şi cu cei din HORECA. În urma lor, am luat decizia de a schimba reglementarea privind modul de funcţionare al teatrelor, conematografelor dar şi de tip restaurant şi cafenele, printr-un sistem similar cu cel din şcoli, am stabilit primul prag de 1,5. Între 1,5 şi 3 la mie permitem funcţionarea acestor activităţi dar cu o reducere a 30% a numărului de personae raportat la numărul de locuri existente”, a explicat Orban.

Şeful Executivului le-a transmis miniştrilor să nu mai permită angajaţilor INSP să furnizeze date care să nu respecte deciziile Guvernului, referindu-se la felul în care este calculat indicele de referinţă şi anume pe baza datelor de la Evidenţa Populaţiei.

„Şi domnul Vela şi eu am declarat public că numărul de persoane într-o localitate pe baza căruia se decide indicele e cel al numărului de cetăţeni dintr-o localitate, dat de Evidenţa Populaţiei. Săptămânal este actualizat, luni, numărul cetăţenilor dintr-o localitate pe baza datelor Evidenţei Populaţiei. Evidenţa Populaţiei ştie foarte clar cine are bulletin, rezidenţă în localitatea respective. Vă rog să nu mai toleraţi ca angajaţii INSP să nu mai furnizeze date care nu respect deciziile noastre. Tocmai de aceea am scris în hotărâre că indicele se rapoartează la populaţia actualizată săptămânal”, a completat Ludovic Orban.

El a mai spus că evenimentele private vor fi interzise intervalul de 30 de zile al stării de alertă.

„Propunerea e ca să nu mai fie permisă organizarea de evenimente private pe perioada de 30 de zile a stării de alertă. Am permis astfel de evenimente, dar nu au fost respectate aceste reguli de protecţie sanitară. Au fost identificate sute de persoane la botezuri, petreceri, care au încălcat drastic regulile. De asemenea, domnul ministru Bode şi cu MAI, transportul urban în interiorul oraşelor mari, pe baza evaluărilor pe care le-am făcut, e asigurat în nişte condiţii mai bune. Gradul de conformare e mai mare, la metrou trebuie urmărit permanent”, a mai spus premierul.

Acesta a vorbit şi despre transportul intrajudeţean şi interjudeţean unde nu sunt respectate normale. Orban a solicitat ca Ministerul Transporturilor să ia legătura cu preşedinţii consiliilor judeţene şi să retragă licenţa firmelor care efectuează transporturi cu elevi şi care nu respectă normele sanitare.

„Avem probleme la transportul intrajudeţean, interjudeţean, la transportul la muncă şi acasă, mai ales pe platformele industriale, unde sunt companii care, ca să îşi maximizeze profitul, transportă peste numărul permis. În 90% din situaţii la locurile de muncă sunt respectate cu stricteţe. E clar că infectarea s-a produs la transport. La transportul elevilor trebuie date amenzi drastice pentru cei care nu respectă normele. Nu putem îngădui ca unele firme care transportă copiii noştri. Aici domnule ministrul Vela fără milă şi controale la maxim. Nu e acceptabil să îngrămădeşti elevi, copii, în mijloace de transport în care să fie adulţi care nu respectă regulile. Şoferii să nu spună nimic. Sigur că pe intrajudeţean licenţa o are de la consiliul judeţean, dar tot ce ţine Ministerul Transporturilor trebuie să luaţi legătura cu preşedinţii de consilii judeţene să retragă licenţa celor care nu respectă normele”, a conchis Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.