Guvernul a adoptat, în şedina de joi, un proiect de lege care reglementează măsurile de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei energetice. Legea va intra în vigoare la 1 septembrie 2022, fiind estimat un număr de peste 400.000 de beneficiari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Muncii, principalele măsuri de protecţie socială adoptate sunt ajutorul pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece şi suplimentul pentru energie acordat lunar, pe tot parcursul anului. 

În ceea ce priveşte ajutorul pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece, documentul aduce următoarele noutăţi:

-              se reglementează tipul de ajutoare: pentru încălzirea locuinţei cu energie termică furnizată în sistem centralizat, pentru încălzirea cu gaze naturale, cu energie electrică şi cu combustibili solizi sau lichizi;

-              se stabileşte limita maximă a veniturilor până la care o persoană sau o familie poate beneficia de ajutoare pentru încălzire, respectiv de 810 lei/persoană în cazul familiilor şi de 1.445 lei în cazul persoanei singure, ceea ce reprezintă o creştere a nivelurilor de venituri de la 800 lei la 810 lei, iar pentru persoana singură de la 1.082 lei la 1.445 lei.

-              cuantumul ajutoarelor se stabileşte prin compensare procentuală aplicată unei valori de referinţă diferenţiată în funcţie de sistemul de încălzire. Compensarea procentuală este de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri şi de minimum 10% pentru cei ale căror venituri se află la limita maximă.

Mai multe informaţii despre evenimentele din domeniul energiei vor fi prezentate în cadrul videoconferinţei News.ro Energy Road  - Energie la tine acasă, care va avea loc pe 30 martie, începând cu ora 10.00.

Potrivit Ministerului Muncii, valoarea de referinţă la care se aplică compensarea procentuală este de 250 lei pentru gaze naturale (în prezent cuantumul maxim este de 262 lei), 500 lei pentru energie electrică (dublu faţă de cuantumul actual de 240 lei), 80 lei pentru combustibili solizi/lichizi (faţa de 58 lei cuantumul maxim actual acordat din bugetul local beneficiarilor de ajutor social, respectiv 54 lei cuantumul maxim plătit din bugetul MMPS), iar pentru energie termică valoarea de referinţă este dată de preţul local al gigacaloriei.

Suplimentul pentru energie acordat pe tot parcursul anului este o măsură nou-introdusă şi este diferenţiat în funcţie de sursa de energie, respectiv :

-              30 lei pentru consumul de energie electrică;

-              10 lei pentru consumul de gaze naturale;

-              10 lei pentru consumul de energie termică;

-              20 lei pentru consumul de combustibili solizi şi petrolieri;

-              majorarea cuantumului suplimentului la 50 de lei, în cazul în care unica sursă este energia electrică;

De asemenea, a fost reglementată posibilitatea acordării suplimentului, cumulat, pentru sursele de energie utilizate şi cea de decontare a suplimentului pentru energie la furnizor.

”Actul normativ mai prevede că plata ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu lemne pentru beneficiarii ajutorului social acordat în baza Legii nr. 416/2001 se va prelua din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi nu va mai fi în sarcina directă a autorităţii administraţiei publice locale. Sumele necesare pentru asigurarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei, cu excepţia celui acordat din bugetele locale, se suportă din fondurile alocate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, iar plata se efectuează de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială prin agenţiile judeţene, direct la furnizori în cazul energiei termice, gazelor naturale şi energie electrică, iar în cazul ajutorului pentru lemne, cărbuni, combustibili petrolieri la beneficiari, prin intermediul primăriilor”, a mai tansmis Ministerul Muncii.

Potrivit sursei citate, legea va intra în vigoare la 1 septembrie 2022, pentru aplicarea acesteia urmând ca, prin hotărâre a Guvernului, până la aceeaşi dată, să fie aprobate normele metodologice, astfel încât instituţiile implicate să poată asigura logistica necesară aplicării.

Peste 400.000 de persoane vor beneficia de suplimentul pentru energie şi de ajutorul de încălzire, iar cheltuielile se estimează la 115.150.000 lei în 2022 şi la 259.206.000 lei în 2023.

În contextul adoptării Directivei (UE) 2019/944 a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi de modificare a Directivei 2012/27/UE, este necesară restructurarea sau revizuirea legislaţiei aplicabile în domeniu şi dezvoltarea măsurilor pentru a răspunde mai bine exigenţelor europene. Însă această directivă nu are în vedere numai sezonul rece şi încălzirea locuinţei, ci orice reprezintă consum energetic pe parcursul întregului an.

În România, prin OUG nr. 70/2011, pentru perioada sezonului rece, au fost aprobate măsuri de protecţie socială pentru familiile cu venituri reduse. În baza acestui act normativ, pentru cele 5 luni de iarnă, adică perioada noiembrie – martie,  pentru încălzirea locuinţei cu energie termică furnizată în sistem centralizat, gaze naturale şi lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri, familiile cu venituri de maximum 800 lei/persoană beneficiază de ajutoare pentru încălzirea locuinţei.                         

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.