Guvernul discută, în şedinţa de joi, proiectul Legii manualului şcolar, care prevede că manualul de bază va fi aprobat de minister, după o selecţie a manuscriselor depuse de autori şi că acesta va fi disponibil în format pdf şi în variantă digitală interactivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Proiectul prevede existenţa unui singur manual de bază pentru fiecare programă şcolară a elevilor din învăţământul peuniversitar de stat şi particular. Ministerul, alături de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei se obligă să pună pe platforma manuale.edu.ro toate aceste manuale de bază în format pdf şi digital interactiv, traduse în toate limbile minorităţilor, iar la cererea învăţătorului/profesorului alături de elevi şi părinţi, se pot tipări aceste manuale prin grija Editurii Didactice şi Pedagogice”, a precizat ministrul Educaţiei.

Potrivit proiectului de act normativ, proiectele de manuale şcolare se realizează de către autori/coautori şi se depun în formă de manuscris la Ministerul Educaţiei Naţionale, în vederea evaluării calităţii ştiinţifice. Pentru asigurarea calităţii manualelor şcolare, Ministerul Educaţiei Naţionale organizează prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei evaluarea manuscriselor autorilor/coautorilor, în baza unei proceduri aprobate prin Ordin al Ministrului Educaţiei Naţionale.

În vederea evaluării manuscriselor autorilor/coautorilor, se constituie grupuri de evaluatori formate din cadre didactice din învăţământul preuniversitar/superior, selectate în baza apelului public de selecţie, plătiţi în baza unor reglementări aprobate de către Ministerul Educaţiei Naţionale.

Manualele şcolare admise în urma evaluării sunt publicate pe platforma www.manuale.edu.ro, în vederea realizării selecţiei manualului şcolar de bază prin proceduri transparente aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, prevede proiectul.

Ministerul Educaţiei Naţionale achiziţionează conceptul, conţinutul manualului şcolar de bază de la autori/coautori. Cesiunea drepturilor patrimoniale de autor se face în condiţiile specifice prevăzute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Manualele şcolare de bază se prezintă astfel: a) în format letric; b) în format pdf; c) în variantă digitală interactivă. Manualele şcolare de bază pot fi accesate şi de pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, în cadrul Bibliotecii Şcolare Virtuale, devenind resurse educaţionale deschise, se arată în proiect.

Elaborarea manualelor şcolare pentru învăţământul preuniversitar se realizează în oricare dintre următoarele situaţii: a) au fost operate modificări la nivelul curriculumului naţional şi/sau au fost introduse noi discipline/module de pregătire; b) au fost elaborate programe şcolare noi pentru anumite discipline/module de pregătire; c) există discipline/module de pregătire fără manuale şcolare aprobate; d) au fost operate modificări de minimum 25% la nivelul programelor şcolare pentru anumite discipline/module de pregătire. Înainte de reeditare, fiecare manual şcolar va fi reevaluat de grupuri de experţi. 

În situaţii temeinic justificate, Ministerul Educaţiei Naţionale realizează reevaluarea unor manuale şcolare aprobate, în vederea suspendării/retragerii temporare din uz a acestora.

Prin derogare de la Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, utilizarea în manualele şcolare de bază, de scurte extrase din opere scrise literare, artistice sau ştiinţifice, a imaginilor unor opere de arhitectură, artă plastică, fotografică sau artă aplicată, precum şi de scurte fragmente din opere sonore sau audiovizuale, aduse anterior la cunoştinţă publică, se face fără plata drepturilor de autor sau a drepturilor conexe, cu menţionarea sursei şi a autorului.

Normele metodologice de aplicare a legii, vor fi aprobat de Ministerul Educaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.