Guvernul discută, în şedinţa de joi, proiectul de combatere a violenţei în familie, potrivit căruia poliţistul va putea interveni imediat în protejarea victimei şi înlăturarea agresorului. Premierul Viorica Dăncilă a precizat că, totodată, persoanele juridice cu peste 50 de angajaţi vor fi obligate să aibă un expert în egalitate de şanse şi că se va introduce noţiunea ”violenţă de gen”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am cerut în şedinţa de Guvern precedentă ca adoptarea legii privind combaterea violenţei în familie să fie urgentată şi astăzi avem acest proiect. Avem de rezolvat două probleme importante. În primul rând, vrem ca în cazurile de violenţă domestică, poliţistul să aibă dreptul de a acţiona imediat pentru protejarea victimei şi înlăturrea agresorului. Această măsură va putea fi aplicată în cazuri de pericol iminent la adresa securităţii şi sănătăţii victimei. Vom crea deci un intrument legal prin care violenţa în familie va fi drastic descurajată”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Dăncilă a spus că, în al doilea rând, Guvernul vrea ca egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi să fie efectiv asigurată.

”Ca urmare, vom introduce obligaţia persoanelor juridice din sistemul public, dar şi din sectorul privat, care au peste 50 de salariaţi de a avea în structura de personal un expert în egalitate de şanse. Nu urmărim să încărcăm birocraţia cu noi funcţii, vrem ca această sarcină a experţilor să fie exercitată în mod activ şi util”, a explicat premierul.

Viorica Dăncilă a menţionat că, prin acest act normativ, va fi reglementată şi noţiunea ”violenţă de gen”, conform Convenţiei de la Istanbul.

”Numeroasele cazuri de abuzuri (...) arată că aceste reglementări sunt necesare şi urgente”, a mai spus ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.