Guvernul României condamnă recenta vandalizare a cimitirului evreiesc din Huşi, în urma căreia numeroase monumente funerare au fost distruse. În acest sens, au fost luate măsurile administrative ce se impun pentru identificarea şi sancţionarea celor responsabili de efectuarea acestui atac, precizează Executivul într-un comunicat dat publicităţii luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul reiterează angajamentul pentru lupta împotriva antisemitismului şi pentru combaterea incitării la antisemitism, încurajând solidaritatea ca fundament pentru o societate democratică şi modernă.

Guvernul precizează că întreţine un dialog constant cu preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), Aurel Vainer, şi se bucură totodată de sprijinul Federaţiei în ceea ce priveşte acţiunile de promovare a combaterii manifestărilor antisemite.

Totodată, în contextul deţinerii Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, promovarea combaterii eficiente a rasismului, intoleranţei, xenofobiei, populismului, antisemitismului şi descurajarea discursului bazat pe ură reprezintă una din temele centrale ale agendei României în întărirea coeziunii la nivel european, se mai arată în comunicat.

Cimitirul evreiesc din Huşi, judeţul Vaslui, a fost vandalizat, peste 70 de monumente funerare fiind distruse, a anunţat în 3 aprilie Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic. "Nu este admisibil ca în zilele de astăzi, în România contemporană, (...) să se întâmple un eveniment atât de antiuman, atroce, de profanare a mormintelor. (...) Astfel de evenimente cu un caracter profund antisemit sunt de îndată receptate în toată lumea democratică şi afectează grav democraţia din România", arată Federaţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.