Guvernul a aprobat, joi, condiţiile minime care trebuie asigurate în spaţiile de carantinare puse la dispoziţie de autorităţile locale. Potrivit documentului, se sigură masă, tacâmuri de unică folosinţă, servicii de curăţenie, lenjerie de pat, pijamale şi papuci de unică folosinţă, costul fiind de 300 de lei pe zi pentru fiecare persoană carantinată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în şedinţa de guvern de astăzi, 17 decembrie 2020, Hotărârea privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea condiţiilor minime ale spaţiilor de cazare, a standardelor de cost şi a listei spaţiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziţie de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale necesare pentru aplicarea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, conform prevederilor Legii nr. 136 / 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Conform actului normativ, se aprobă normele metodologice pentru stabilirea condiţiilor minime ale spaţiilor de cazare special desemnate pentru persoanele aflate în carantină sau în izolare, puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, dar şi normele metodologice pentru stabilirea standardelor de cost în vederea stabilirii cheltuielilor aferente carantinei pentru fiecare persoană”, a transmis, joi, Ministeru Sănătăţii.

Potrivit sursei citate, tot acest document aprobă lista spaţiilor destinate pentru asigurarea carantinei persoanelor, puse la dispoziţie de către autorităţile administratiei publice centrale şi locale.

Ministerul Sănătăţii a făcut o analiză în vederea stabilirii cheltuielilor aferente pentru carantină, în baza căreia s-a stabilit un cost de 300 lei/persoană/zi de carantinare.

”În situaţia în care cazarea este asigurată în centre de carantină puse la dispoziţie gratuit de alte instituţii publice/autorităţi, cheltuielile pentru curăţenie, spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora vor fi de maximum 50 de ron/zi/pers, reprezentând circa 20% din valoarea cheltuielilor cu cazarea. Cheltuielile cu translatorul şi cu tratamentele necesare se vor deconta punctual, doar în caz de necesitate, pe bază de documente justificative. În cazul tratamentelor necesare acestea se vor deconta în baza unor documente medicale: scrisoare medicală, reţetă, etc, prin care se atestă afecţiunea medicală preexistentă sau apărută pe perioada de carantină”, a mai transmis Ministerul.

Potrivit Minsterului Sănătăţii, la nivelul spaţiilor pentru carantină trebuie să se asigure tratamente necesare persoanelor cu afecţiuni medicale preexistente, servicii de curăţenie, lenjerie (min. 2 rânduri/ pat) şi prosoape, îmbrăcăminte corespunzătoare (pijamale 2buc/pers şi papuci de unica folosinţă 2 buc/pers), protecţia bagajelor şi a altor efecte personale ale acestora, mijloace de comunicare necesare, dacă este posibil într-o limbă pe care să o înţeleagă, mijloace necesare pentru comunicarea cu familia.

Persoanele aflate în carantină beneficiază de hrană şi apă în cantitate suficientă ( între 2-4 l/persoană), iar în cazul persoanelor aparţinând unor religii şi culte religioase recunoscute de statul român, cu particularităţi de preparare a hranei, se va asigura, în limita posibilităţilor, respectarea specificului impus de religia sau cultul religios. Masa se va servi în cameră şi se vor utiliza tacâmuri şi veselă de unică folosinţă.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.