Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, un proiectul de hotărâre privind criteriile pentru autorizarea, construcţia, înscrierea/ înregistrarea, controlul şi exploatarea şi întreţinerea sistemelor individuale adecvate de colectare şi epurare a apelor uzate. Acest act normativ este parte a primului jalon al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care se referă la managementul apei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Mediului, proiectul de act normativ va contribui la accelerarea implementării Directivei 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate urbane, dar şi la aplicarea cadrului legislativ prin care să se asigure că sistemele individuale adecvate realizează acelaşi nivel de protecţie a mediului ca şi sistemele de canalizare, asigurarea conformării în aglomerările sau părţi din aceste aglomerări în care sistemul public de canalizare nu este fezabil, reglementarea sistemelor individuale adecvate şi stabilirea condiţiilor de descărcare a apelor uzate din acestea în resursele de apă, monitorizarea controlul şi raportarea colectării şi epurării apelor uzate prin sisteme individuale adecvate, creşterea gradului de colectare şi epurare a apelor uzate în special în mediul rural, reducerea/eliminarea poluării cu ape uzate menajere.

De asemenea, proiectul de act normativ reglementează următoarele aspecte: autorizarea sistemelor individuale adecvate în funcţie de modul de epurare a apelor uzate; realizarea de către autorităţile publice locale a unui Registru în care să fie înscrise/înregistrate sistemele individuale adecvate; construcţia sistemelor adecvate în funcţie de modul de epurare; obligaţia de înscriere/înregistrare a sistemelor individuale adecvate, de către beneficiarii/ deţinătorii acestora, în Registrul special constituit; întreţinerea şi exploatarea sistemelor individuale adecvate în funcţie de modul de epurare, inclusiv monitorizarea descărcării apelor uzate epurate în resursele de apă; obligaţia realizării de contracte cu firme de vidanjare a beneficiarilor de sisteme individuale adecvate, care doar colectează ape uzate, şi a firmelor de vidanjare cu operatorii unor staţii de epurare conforme; controlul sistemelor individuale adecvate; sancţiuni privind înregistrarea, exploatarea şi întreţinerea sistemelor individuale adecvate.

Conform Ministerului Mediului, sistemele individuale adecvate de colectare şi epurare a apelor uzate pot fi autorizate numai acolo unde instalarea unei reţele publice de canalizare nu se justifică din punctul de vedere al impactului asupra mediului sau din motive economice.

Prin excepţie, pot fi autorizate sisteme individuale adecvate şi acolo unde este fezabilă realizarea unei reţele de canalizare, dar unde aceasta nu este încă construită, cu condiţia ca, la punerea în funcţiune a sistemelor publice de canalizare, deţinătorii acestor sisteme individuale să fie obligaţi să se racordeze în termen de cel mult un an de la punerea în funcţiune a acestora, în conformitate cu prevederile art. I pct. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.144/2021 pentru modificare Legii nr.241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă şi canalizare.

Sistemele individuale adecvate care vor fi utilizate pentru colectarea sau epurarea apelor uzate vor trebui să respecte următoarele standarde: SR EN- 12566-1: 2016 Staţii mici de epurare a apelor uzate pentru până la 50 persoane. Partea 1: Fose septice prefabricate; SR EN -12566 – 4: 2016 Staţii mici de epurare a apelor uzate pentru până la 50 persoane. Partea 4: Fose septice asamblate în situ din kituri de elemente prefabricate; SR EN- 12566-3: 2016 Sisteme mici de epurare a apelor uzate pentru până la 50 persoane - Partea 3: Staţii de epurare a apelor uzate menajere ambalate şi/sau asamblate la faţa locului; SR EN- 12566-6: 2016 Sisteme mici de epurare a apei uzate pentru până la 50 persoane - partea 6: unităţi de epurare prefabricate pentru efluentul fosei septice; SR EN -12566- 7: 2016 Sisteme mici de epurare a apei uzate pentru până la 50 persoane - partea 7: unităţi de epurarea terţiară prefabricate.

"Adoptarea acestui proiect de act normativ va avea un impact pozitiv, contribuind la realizarea şi sustenabilitatea infrastructurii de canalizare. Totodată, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, au fost prevăzute investiţii privind colectarea şi epurarea apelor uzate, inclusiv prin sisteme individuale adecvate", a menţionat Ministerul Mediului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.